Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић на Бледском стратешком форуму: Европске интеграције су заједничка одговорност Западног Балкана и ЕУ

Министар Дармановић на Бледском стратешком форуму: Европске интеграције су заједничка одговорност Западног Балкана и ЕУ
Датум објаве: 03.09.2019 18:34 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на Бледском стратешком форуму (БСФ), којем су, између осталих, присуствовали високи званичници ЕУ, Региона и САД-а. 

Овогодишњи БСФ, под називом „Извори (не)стабилности“ посвећен је питањима безбједности у међународном поретку, управљању стратешким ресурсима за одржање стабилности, климатским промјенама, као и изазовима економског развоја, прогреса и демократије.

Министар Дармановић је током Форума био говорник на панелу „Западни Балкан – европеизација, демократизација, заједничка одговорност“, посвећеном утицају прогреса у интеграционим процесима на усвајање западних вриједности и демократских стандарда.

Он је током Панела истакао да су европске интеграције заједничка одговорност Западног Балкана и ЕУ. Констатовао је да претходни семестар Региону није донио већи напредак по питању ЕУ интеграције, упркос значајним напорима које предузимају владе земаља Западног Балкана. Нагласио је да Европска унија, упркос унутрашњим изазовима, мора имати јасну политику према нашем региону, која ће подразумијевати одлучан наставак политике проширења и истакао очекивање да ће октобарско засиједање Европског савјета дати позитиван сигнал у контексту отварања преговора са Сјеверном Македонијом, Албанијом, те посљедњег преговарачког поглавља са Црном Гором.

МВПТоком Бледског стратешког форума, министар Дармановић се састао са замјеником помоћника државног секретара САД-а, специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, замјеницима генералног секретара Европске службе за вањске послове (ЕЕАС) Жаном Кристофом Белиардом и Педром Сераном, предсједником Хорасис фондације Франком Јургеном Рихтером и извршном директорком Центра за европску перспективу Катјом Гершак.

У разговорима је било ријечи о безбједносним кретањима у Европи и Региону, те, на том фону, значају интегрисања Западног Балкана у ЕУ. Црна Гора је препозната као контрибутор стабилности, те као поуздан сусјед и конструктиван партнер, како кроз регионалне и мултилатералне механизме, тако на билатералном плану.
Министарство вањских послова