Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Вашингтон: Сједињене Америчке Државе охрабрују европску перспективу Западног Балкана

Вашингтон: Сједињене Америчке Државе охрабрују европску перспективу Западног Балкана
Датум објаве: 20.07.2019 09:56 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Трећег дана посјете Сједињеним Америчким Државама, министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић састао се са в.д. помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања Филипом Рикером.

Министар Дармановић је упознао саговорника са актуелним дешавањима у Црној Гори, осврнувши се у том контексту посебно на Нацрт закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница.
Размијењена су мишљења о ситуацији на Западном Балкану, модалитетима за снажење међусобног повјерења и даљој стабилизације регионалних прилика. На тој линији, Рикер је истакао да Сједињене Америчке Државе охрабрују европску перспективу Западног Балкана.

МВП Министар Дармановић састао се и са Семјуелом Браунбаком, амбасадором у Стејт Департменту за вјерске слободе.

Дармановић је честитао Браунбаку на успјешно организованој Министарској конференцији која је адресирала питање вјерских слобода. Саговорници су разговарали о модалитетима за унапређење стања у дијелу вјерских слобода у свијету и региону Западног Балкана.

Дармановић је разговарао и са Куртом Волкером, извршним директором МекКејн института за међународно лидерство и специјалним изаслаником САД-а за преговоре са Украјином.

Размијењена су мишљења о политици Сједињених Америчких Држава у Источној Европи. Истакнуто је задовољство односима и свеукупном сарадњом Црне Горе и САД-а који се заснивају на пријатељским основама и континуираном развоју.

Министар Дармановић био је специјални гост на коктелу који је за дипломатски кор Западног Балкана и “тхинк танк” заједницу приредио извршни потпредсједник Атлантског савјета Дејмон Вилсон, на тему даљих активности иницијативе Алтантског савјета “Балкан напријед”. Том приликом Дармановић је говорио о резултатима евроатлантског интеграционог процеса земаља региона и актуелним изазовима на Западном Балкану. Министар Дармановић је апострофирао важност заједничког присуства ЕУ и САД на Западном Балкану, као и снажења узајамног повјерења и унапређења добросусједских односа.