Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Vašington: Sjedinjene Američke Države ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Vašington: Sjedinjene Američke Države ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana
Datum objave: 20.07.2019 09:56 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Trećeg dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se sa v.d. pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom.

Ministar Darmanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, osvrnuvši se u tom kontekstu posebno na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
Razmijenjena su mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, modalitetima za snaženje međusobnog povjerenja i daljoj stabilizacije regionalnih prilika. Na toj liniji, Riker je istakao da Sjedinjene Američke Države ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

MVP Ministar Darmanović sastao se i sa Semjuelom Braunbakom, ambasadorom u Stejt Departmentu za vjerske slobode.

Darmanović je čestitao Braunbaku na uspješno organizovanoj Ministarskoj konferenciji koja je adresirala pitanje vjerskih sloboda. Sagovornici su razgovarali o modalitetima za unapređenje stanja u dijelu vjerskih sloboda u svijetu i regionu Zapadnog Balkana.

Darmanović je razgovarao i sa Kurtom Volkerom, izvršnim direktorom MekKejn instituta za međunarodno liderstvo i specijalnim izaslanikom SAD-a za pregovore sa Ukrajinom.

Razmijenjena su mišljenja o politici Sjedinjenih Američkih Država u Istočnoj Evropi. Istaknuto je zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD-a koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama i kontinuiranom razvoju.

Ministar Darmanović bio je specijalni gost na koktelu koji je za diplomatski kor Zapadnog Balkana i “think tank” zajednicu priredio izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, na temu daljih aktivnosti inicijative Altantskog savjeta “Balkan naprijed”. Tom prilikom Darmanović je govorio o rezultatima evroatlantskog integracionog procesa zemalja regiona i aktuelnim izazovima na Zapadnom Balkanu. Ministar Darmanović je apostrofirao važnost zajedničkog prisustva EU i SAD na Zapadnom Balkanu, kao i snaženja uzajamnog povjerenja i unapređenja dobrosusjedskih odnosa.