Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Вашингтону: Заштита и промоција вјерских слобода срж мултиетничког и мултиконфесионалног карактера црногорског друштва

Министар Дармановић у Вашингтону: Заштита и промоција вјерских слобода срж мултиетничког и мултиконфесионалног карактера црногорског друштва
Датум објаве: 18.07.2019 17:59 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Данас је у Вашингтону министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао на Министарској конференцији за унапређење вјерских слобода која је организована на иницијативу државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајкла Помпеа.

Шеф црногорске дипломатије је истакао да би сви субјекти међународне заједнице требало да уложе додатне напоре у адресирање извора насилног екстремизма и тероризма, без повезивања са било којом религијом, националношћу или етничком групом. 

„Заштита и промоција вјерских слобода су у самој сржи мултиетничког и мултиконфесионалног карактера црногорског друштва, те наше посвећености миру и безбједности на Западном Балкану“, нагласио је министар Дармановић и указао на спремност Црне Горе да активно афирмише све иницијативе које имају за циљ подизање свијести о значају људских права, поштовања религијске различитости и промоције међурелигијског дијалога.

МВП Црногорски шеф дипломатије је подсјетио да је Влада Црне Горе у мају ове године усвојила Нацрт закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница, потврђујући опредјељење Владе да испуни уставну обавезу да питања слободе вјероисповијести дефинише у складу са највишим међународним стандардима у овој области. 

Указао је да је Венецијанска комисија у свом мишљењу подржала кључно опредјељење Владе да овим законом сваком грађанину Црне Горе буде гарантована слобода да, по сопственој савјести, буде вјерник било које вјероисповијести или да то уопште не буде, афирмишући при томе право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе.

Сједињене Америчке Државе придају посебан значај питању вјерских слобода, што потврђују периодични извјештаји Стејт департмента о религијским слободама, који имају утицај и на дефинисање америчке спољне политике према појединим државама. 

Током Конференције разматрани су изазови с којима се суочавају најважнији субјекти у области вјерских слобода и идентификовани конкретни начини како би се спријечио прогон и дискриминација припадника разних вјерских заједница и дао даљи подстицај већем поштовању вјерских слобода.

На Министарској конференцији за унапређење вјерских слобода говорио је и потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајкл Пенс.