Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Вашингтону: Односи Црне Горе и САД-а заснивају се на пријатељским основама и стратешком партнерству у оквиру НАТО-а

Министар Дармановић у Вашингтону: Односи Црне Горе и САД-а заснивају се на пријатељским основама и стратешком партнерству у оквиру НАТО-а
Датум објаве: 18.07.2019 10:15 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


У оквиру посјете Вашингтону, гдје учествује на Министарској конференцији за унапређење вјерских слобода, која се одржава на иницијативу државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајкла Помпеа, министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић имао је низ састанака са званичницима САД-а. 

МВП У разговору са конгресменком Шели Пингри, копредсједавајућом Црногорског кокуса, шеф црногорске дипломатије је изразио задовољство односима и свеукупном сарадњом између двије државе, те захвалио на снажној подршци и континуираној помоћи САД-а и америчког Конгреса нашем чланству у НАТО, што представља потврду трајног пријатељства и савезништва. Саговорници су оцијенили веома успјешном сарадњу која је обиљежила партнерство Црне Горе и Савезне државе Мејн.

Министар Дармановић састао се и са сенатором Роном Џонсоном, предсједавајућим Комитета за унутрашњу безбједност и Поткомитета за Европу у Сенату САД. „Односи Црне Горе и САД-а се заснивају на пријатељским основама уз континуирани развој како на билатералном плану, тако и кроз стратешко партнерство у оквиру НАТО-а“, истакао је министар Дармановић, те поновио посвећеност Црне Горе изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона. Такође, указао је на остварене резултате Црне Горе у процесу интеграције у ЕУ и захвалио на континуираној подршци коју САД пружа у том смислу. Сенатор Џонсон је истакао да је Црна Гора препознала значај пројектовања вриједности Алијансе, те поновио важност присуства Сједињених Држава на Западном Балкану.

МВП Шеф црногорске дипломатије је разговарао и са Хедер Конли, вишом директорком за Европу у Центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС). Министар Дармановић је истакао значај који Црна Гора придаје регионалној сарадњи и добросусједским односима и, на тој линији, упознао са актуелним приликама на Западном Балкану. У контексту пуног савезништва у оквиру НАТО-а, током разговора су размијењена мишљења о безбједносним и другим изазовима у региону и свијету.

МВП Такође, министар Дармановић и министар вањских послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас Оквирни споразум у области инфраструктурних пројеката. Шефови дипломатија двију држава поздравили су потписивање Споразума, те размијенили мишљења о актуелном моменту унутар Уније, и, у том смислу, поновили значај наставка политке проширења.

Уочи почетка Министарске конференције за унапређење вјерских слобода, министар Дармановић и црногорска делегација присуствовали су свечаном пријему који је уприличен тим поводом.