Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Амбасадор Јанковић учествовао на Међународној конференцији „Партнерство које значи - 10 година и након"

Амбасадор Јанковић учествовао на Међународној конференцији „Партнерство које значи - 10 година и након"
Датум објаве: 12.07.2019 16:11 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Државни секретар Министарства вањских послова амбасадор Зоран Јанковић учествовао је данас на Међународној конференцији ,,Партнерство које значи - 10 година и након", која је одржана у Батумију, Грузија.

Овогодишња конференција, која је окупила бројне европске званичнике, министре вањских и европских послова, представнике академске заједнице, невладиног сектора и пословних удружења из Европе и шире међународне заједнице, била је посвећена обиљежавању 10 година од покретања иницијативе Источно партнерство између Европске уније и шест партнерских земаља Источне Европе (Јерменија, Азербејџан, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина).

Амбасадор Јанковић је учествовао на панел дискусији под називом: ,,Прича о два региона - Западни Балкан се сусријеће с Источним партнерством", те је у излагању представио резултате активности Црне Горе у процесу европске интеграције и указао на значај регионалних иницијатива и сарадње између држава Западног Балкана, нарочито у оквиру Берлинског процеса. На панелу је наглашено да оба региона дијеле сличне изазове на европском путу, али да се кроз пројектно - оријентисану сарадњу може обезбиједити конкретан искорак у процесу усвајања европских стандарда и вриједности.

Током дводневног програма одржане су бројне панел дискусије на којима су размијењена мишљења о процесима демократске трансформације земаља учесница, регионалној стабилности и безбједности, али и конкретним пројектима у области саобрац́аја, енергије и дигиталне повезаности који имају за циљ дубљу економску и трговинску интеграцију ових земаља с ЕУ. На Конференцији је констатовано да је у протеклом десетогодишњем периоду успостављен свеобухватни мултилатерални формат за промовисање регионалне сарадње оријентисане на резултате и остваривање напретка у реформским процесима.

На маргинама Конференције, амбасадор Јанковић је имао одвојене билатералне састанке са замјеником министра вањских послова Грузије Лашом Дарсалиом и предсједницама парламентарних одбора за међународне послове и европске интеграције, Софи Катсаровом и Тамар Кхулордавом. Саговорници су оцијенили да су односи двије државе добри и пријатељски, те да је у наредном периоду потребно радити на интензивирању политичког дијалога на високом и највишем нивоу. Исказали су спремност за организовање билатералних политичких консултација на којима ће се детаљније разговарати о могућностима продубљивања сарадње на билатералном и мултилатералном плану, с посебним фокусом на размјену искустава и знања из европских и евроатлантских интеграционих процеса.“