Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ambasador Janković učestvovao na Međunarodnoj konferenciji „Partnerstvo koje znači - 10 godina i nakon"

Ambasador Janković učestvovao na Međunarodnoj konferenciji „Partnerstvo koje znači - 10 godina i nakon"
Datum objave: 12.07.2019 16:11 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova ambasador Zoran Janković učestvovao je danas na Međunarodnoj konferenciji ,,Partnerstvo koje znači - 10 godina i nakon", koja je održana u Batumiju, Gruzija.

Ovogodišnja konferencija, koja je okupila brojne evropske zvaničnike, ministre vanjskih i evropskih poslova, predstavnike akademske zajednice, nevladinog sektora i poslovnih udruženja iz Evrope i šire međunarodne zajednice, bila je posvećena obilježavanju 10 godina od pokretanja inicijative Istočno partnerstvo između Evropske unije i šest partnerskih zemalja Istočne Evrope (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Ambasador Janković je učestvovao na panel diskusiji pod nazivom: ,,Priča o dva regiona - Zapadni Balkan se susrijeće s Istočnim partnerstvom", te je u izlaganju predstavio rezultate aktivnosti Crne Gore u procesu evropske integracije i ukazao na značaj regionalnih inicijativa i saradnje između država Zapadnog Balkana, naročito u okviru Berlinskog procesa. Na panelu je naglašeno da oba regiona dijele slične izazove na evropskom putu, ali da se kroz projektno - orijentisanu saradnju može obezbijediti konkretan iskorak u procesu usvajanja evropskih standarda i vrijednosti.

Tokom dvodnevnog programa održane su brojne panel diskusije na kojima su razmijenjena mišljenja o procesima demokratske transformacije zemalja učesnica, regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti, ali i konkretnim projektima u oblasti saobraćaja, energije i digitalne povezanosti koji imaju za cilj dublju ekonomsku i trgovinsku integraciju ovih zemalja s EU. Na Konferenciji je konstatovano da je u proteklom desetogodišnjem periodu uspostavljen sveobuhvatni multilateralni format za promovisanje regionalne saradnje orijentisane na rezultate i ostvarivanje napretka u reformskim procesima.

Na marginama Konferencije, ambasador Janković je imao odvojene bilateralne sastanke sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Lašom Darsaliom i predsjednicama parlamentarnih odbora za međunarodne poslove i evropske integracije, Sofi Katsarovom i Tamar Khulordavom. Sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je u narednom periodu potrebno raditi na intenziviranju političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Iskazali su spremnost za organizovanje bilateralnih političkih konsultacija na kojima će se detaljnije razgovarati o mogućnostima produbljivanja saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu, s posebnim fokusom na razmjenu iskustava i znanja iz evropskih i evroatlantskih integracionih procesa.“