Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић учествовао на неформалном састанку министара вањских послова држава чланица ОЕБС-а

Министар Дармановић учествовао на неформалном састанку министара вањских послова држава чланица ОЕБС-а
Датум објаве: 09.07.2019 13:40 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на неформалном састанку министара вањских послова држава чланица ОЕБС-а, који је одржан у Високим Татрама у Републици Словачкој.

У фокусу састанка била је размјена мишљења о модалитетима за унапређење дијалога и сарадње између држава учесница, као и обнови повјерења и безбједности у региону ОЕБС-а. Акценат дискусије био је на релевантности ОЕБС-а и улози коју Организација има данас у свјетлу актуелних безбједносних изазова. Наглашена је важност поштовања кључних принципа на којима почива међународни поредак, као и значај Организације у њиховом очувању и промовисању. Указано је на потенцијал ОЕБС-а као јединствене платформе за дијалог и његову посебност у смислу посједовања свеобухватних механизама за ефикасно и брзо дјеловање у превенцији, управљању и санацији кризних ситуација.

МВП Министри су се сагласили да је неопходно демонстрирати политичку вољу, кроз ефективни мултилатерализам и конструктивни дијалог, али да декларативна спремност на дијалог мора бити праћена реализацијом у пракси. Указано је на неопходност поштовања принципа на којима Организација почива као што су дијалог, компромис, мирно рјешавање конфликата, одговорност и сарадња.

Црногорски шеф дипломатије је нагласио да је свеобухватни концепт безбједности ОЕБС-а кључни сегмент заједничке безбједности Региона и да се Организација показала као поуздан партнер и јединствени форум за отворени дијалог. У том контексту, изразио је пуну подршку актуелном процесу Структурног дијалога о постојећим и будућим изазовима који се води унутар ОЕБС-а. Министар је истакао важност поштовања принципа и вриједности међународног поретка заснованог на правилима, као важних предуслова за обнову повјерења и безбједности у региону ОЕБС-а. 

За Црну Гору ОЕБС представља стратешког партнера, чијим принципима остајемо посвећени кроз подршку његовом раду, мисијама и кроз поштовање интегритета, јединствене и незамјењиве улоге ове Организације – закључио је министар Дармановић.

На маргинама састанка, министар је имао одвојене сусрете са министрима вањских послова Републике Словачке Мирославом Лајчаком и Републике Финске Пеком Хавистом. У разговору са министром Лајчаком, црногорски шеф дипломатије је захвалио на континуираној подршци Словачке у процесу европске интеграције. На састанку са финским шефом дипломатије, министар Дармановић је истакао значај наставка политике проширења, те изразио очекивање да ће Финска подржати ову политику током актуелног предсједавања Савјетом ЕУ.

Министарство вањских послова