Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica OEBS-a

Ministar Darmanović učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica OEBS-a
Datum objave: 09.07.2019 13:40 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica OEBS-a, koji je održan u Visokim Tatrama u Republici Slovačkoj.

U fokusu sastanka bila je razmjena mišljenja o modalitetima za unapređenje dijaloga i saradnje između država učesnica, kao i obnovi povjerenja i bezbjednosti u regionu OEBS-a. Akcenat diskusije bio je na relevantnosti OEBS-a i ulozi koju Organizacija ima danas u svjetlu aktuelnih bezbjednosnih izazova. Naglašena je važnost poštovanja ključnih principa na kojima počiva međunarodni poredak, kao i značaj Organizacije u njihovom očuvanju i promovisanju. Ukazano je na potencijal OEBS-a kao jedinstvene platforme za dijalog i njegovu posebnost u smislu posjedovanja sveobuhvatnih mehanizama za efikasno i brzo djelovanje u prevenciji, upravljanju i sanaciji kriznih situacija.

MVP Ministri su se saglasili da je neophodno demonstrirati političku volju, kroz efektivni multilateralizam i konstruktivni dijalog, ali da deklarativna spremnost na dijalog mora biti praćena realizacijom u praksi. Ukazano je na neophodnost poštovanja principa na kojima Organizacija počiva kao što su dijalog, kompromis, mirno rješavanje konflikata, odgovornost i saradnja.

Crnogorski šef diplomatije je naglasio da je sveobuhvatni koncept bezbjednosti OEBS-a ključni segment zajedničke bezbjednosti Regiona i da se Organizacija pokazala kao pouzdan partner i jedinstveni forum za otvoreni dijalog. U tom kontekstu, izrazio je punu podršku aktuelnom procesu Strukturnog dijaloga o postojećim i budućim izazovima koji se vodi unutar OEBS-a. Ministar je istakao važnost poštovanja principa i vrijednosti međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, kao važnih preduslova za obnovu povjerenja i bezbjednosti u regionu OEBS-a. 

Za Crnu Goru OEBS predstavlja strateškog partnera, čijim principima ostajemo posvećeni kroz podršku njegovom radu, misijama i kroz poštovanje integriteta, jedinstvene i nezamjenjive uloge ove Organizacije – zaključio je ministar Darmanović.

Na marginama sastanka, ministar je imao odvojene susrete sa ministrima vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom i Republike Finske Pekom Havistom. U razgovoru sa ministrom Lajčakom, crnogorski šef diplomatije je zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovačke u procesu evropske integracije. Na sastanku sa finskim šefom diplomatije, ministar Darmanović je istakao značaj nastavka politike proširenja, te izrazio očekivanje da će Finska podržati ovu politiku tokom aktuelnog predsjedavanja Savjetom EU.

Ministarstvo vanjskih poslova