Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Сарајево: Амбасадор Зоран Јанковић учествовао на годишњем састанку министара вањских послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)

Сарајево: Амбасадор Зоран Јанковић учествовао на годишњем састанку министара вањских послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)
Датум објаве: 08.07.2019 14:08 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Државни секретар амбасадор Зоран Јанковић учествовао је данас у Сарајеву на годишњем састанку министара вањских послова земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), који је одржан у оквиру завршних догађаја босанскохерцеговачког предсједавања овим регионалним механизмом.

На састанку, чији је домаћин био шеф дипломатије Босне и Херцеговине Игор Црнадак, учествовали су високи званичници земаља учесница СЕЕЦП, као и представници међународних и регионалних организација. У фокусу састанка била су актуелна дешавања у Југоисточној Европи у контексту регионалне сарадње, са акцентом на очување сигурности и стабилности региона кроз заједнички одговор на безбједносне изазове. Размијењена су мишљења о могућностима и потреби даљег промовисања економског раста и јачања свеукупне повезаности међу земљама региона, као и о важности перспективе проширења ЕУ.

Амбасадор Јанковић је казао да СЕЕЦП представља водећи политички форум Југоисточне Европе, који је допринио стабилности и просперитету региона на путу интегрисања у европске и евроатлантске структуре. Пренио је посвећеност наше државе конструктивном дијалогу и унапређивању пројектно-оријентисане сарадње кроз бројне регионалне механизме, чиме ће се створити услови за индивидуални и заједнички економски опоравак региона Западног Балкана и остваривање његове европске перспективе.

Уочи министарског састанка одржан је годишњи састанак Савјета за регионалну сарадњу - РЦЦ, који је окупио преко 40 високих представника земаља учесница и међународних и регионалних партнера, на којем су размијењена мишљења о раду РЦЦ и актуелним заједничким регионалним пројектима попут Споразума о смањењу цијена роминга у шест земаља Западног Балкана, од 1. јула о.г.

Самит предсједника држава СЕЕЦП, на којем ће учествовати предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, биће одржан сјутра на Јахорини.