Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Sarajevo: Ambasador Zoran Janković učestvovao na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Sarajevo: Ambasador Zoran Janković učestvovao na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)
Datum objave: 08.07.2019 14:08 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar ambasador Zoran Janković učestvovao je danas u Sarajevu na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u okviru završnih događaja bosanskohercegovačkog predsjedavanja ovim regionalnim mehanizmom.

Na sastanku, čiji je domaćin bio šef diplomatije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, učestvovali su visoki zvaničnici zemalja učesnica SEECP, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija. U fokusu sastanka bila su aktuelna dešavanja u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu regionalne saradnje, sa akcentom na očuvanje sigurnosti i stabilnosti regiona kroz zajednički odgovor na bezbjednosne izazove. Razmijenjena su mišljenja o mogućnostima i potrebi daljeg promovisanja ekonomskog rasta i jačanja sveukupne povezanosti među zemljama regiona, kao i o važnosti perspektive proširenja EU.

Ambasador Janković je kazao da SEECP predstavlja vodeći politički forum Jugoistočne Evrope, koji je doprinio stabilnosti i prosperitetu regiona na putu integrisanja u evropske i evroatlantske strukture. Prenio je posvećenost naše države konstruktivnom dijalogu i unapređivanju projektno-orijentisane saradnje kroz brojne regionalne mehanizme, čime će se stvoriti uslovi za individualni i zajednički ekonomski oporavak regiona Zapadnog Balkana i ostvarivanje njegove evropske perspektive.

Uoči ministarskog sastanka održan je godišnji sastanak Savjeta za regionalnu saradnju - RCC, koji je okupio preko 40 visokih predstavnika zemalja učesnica i međunarodnih i regionalnih partnera, na kojem su razmijenjena mišljenja o radu RCC i aktuelnim zajedničkim regionalnim projektima poput Sporazuma o smanjenju cijena rominga u šest zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula o.g.

Samit predsjednika država SEECP, na kojem će učestvovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, biće održan sjutra na Jahorini.