Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Учесницима из више од 30 земаља уручене дипломе црногорске Љетње школе за младе дипломате

Учесницима из више од 30 земаља уручене дипломе црногорске Љетње школе за младе дипломате
Датум објаве: 05.07.2019 21:26 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Црногорска дипломатија је дала пресудну подршку одлучности грађана Црне Горе да исправе тешку историјску неправду и обнове државну независност 2006. године, нагласио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на церемонији уручења диплома полазницима 12. генерације Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“ вечерас у Подгорици.

Потпредсједник је саопштио да мултилатерализам, који је главна тема овогодишњег програма Љетње школе, природан избор и вањскополитички фокус савремене Црне Горе, као земље која баштини вриједности мира, солидарности и културне, етничке и вјерске толеранције.

УНДП„Будући циљеви Црне Горе тијесно су повезани са мултилатерализмом, имајући у виду наше настојање да обезбиједимо виши квалитет живота наших грађана, спроводећи реформе које ће нас припремити да постанемо прва нареда чланица Европске уније,“ истакао је потпредсједник Владе Пажин. Додао је да је интеграција читавог региона Југоисточне Европе у Европску унију једини начин за остварење историјске мисије ширења мира и просперитета на читавом европском континенту.

Чланство у НАТО, оцијенио је потпредсјендик, донијело је нашој земљи трајни мир и безбједност. „Приступајући НАТО-у, постали смо дио заједнице демократских држава спремних да обране и заштите једни друге и наше заједничке вриједности,“ рекао је Пажин.

Подсјетио је, такође, на болно историјско искуство Црне Горе која је на Паришкој мировној конференцији којом је окончан Први свјетски рат изгубила државну независност. „Црна Гора је осјетила шта значи бити без дипломатског гласа и мјеста за столом тамо гдје се одлучује судбина државе“, нагласио је, додавши да је Црна Гора веома добро научила ову горку историјску лекцију.

Потпредсједник је оцијенио да је 2006. године мултилатерална дипломатија одиграла одлучујућу улогу за нашу земљу. „Овог пута је дипломатија дала пресудну подршку одлучности наших грађана да исправе ову тешку историјску неправду и обнове државну независност Црне Горе. Од тада је дипломатија била један од кључних фактора сваког међународног успјеха обновљене црногорске државе.“

УНДППо ријечима сталне представнице УНДП-а у Црној Гори Даниеле Гашпарикове мултилатерална сарадња је са правом одабрана као главна тема овогодишње Љетње школе, будући да у времену брзих промјена и неизвијесности државе не могу себи приуштити луксуз да дјелују затворене у сопственим националним границама. „У том контексту, ова Љетња школа је већ превазишла све границе и постала препознатљива широм свијета,“ нагласила је стална представница УНДП-а у Црној Гори.

Програм 12. Љетње школе за младе дипломате „Гавро Вуковић“ похађало је око 50 младих дипломата из више од 30 земаља. Главна тема овогодишње Љетње школе, коју традиционално организује Министарство вањских послова Црне Горе, уз подршку Канцеларије УНДП-а у Подгорици, била је значај мултилатералне дипломатије у очувању међународног мира и безбједности. Такође, Љетња школа је била прилика да се учесници упознају са црногорском историјом, културом и потенцијалама наше државе, те да успоставе темеље будуће сарадње. Током претходних дванаест година, црногорску Љетњу школу “Гавро Вуковић” је похађало више од 550 младих дипломата и будућих доносиоца одлука из више од 70 држава, којима су вјештине и знања из ове области преносили најугледнији свјетски професори и дипломате.Фото цредитс: УНДП

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА