Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović - De Monšalen: Intenzivirati političke kontakte između Crne Gore i Francuske

Darmanović - De Monšalen: Intenzivirati političke kontakte između Crne Gore i Francuske
Datum objave: 05.07.2019 11:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović razgovarao je sa državnom sekretarkom za evropske poslove Republike Francuske Ameli de Monšalen na marginama sastanka šefova diplomatija Zapadnog Balkana koji je održan u Poznanju u okviru Samita Berlinskog procesa. 

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno intenzivirati političke kontakte na najvišem nivou, posebno u svjetlu obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Francuske u decembru ove godine.

MVP
Ministar Darmanović je informisao sagovornicu o postignutim rezultatima Crne Gore u procesu pregovora sa EU i ukazao na značaj nastavka politike proširenja EU na države Zapadnog Balkana, uprkos izazovima sa kojima se suočava Unija.

De Monšalen je kazala da je Crna Gora ostvarila dobar napredak u procesu evropske integracije, te istakla da je potrebno nastaviti sa ispunjavanjem kriterijuma za članstvo u EU. 

Takođe, obostrano je iskazano zadovoljstvo saradnjom dvije države u okviru NATO koje se bazira na zajedničkim vrijednostima i ciljevima. 

Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Francuske u brojnim oblastima. Na toj liniji, de Monšalen je prenijela ministru Darmanoviću interesovanje francuskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, pri čemu je ukazala na značaj uspostavljanja intenzivnije komunikacije u cilju identifikovanja potencijalnih oblasti za investiranje. 

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, budućnosti politike proširenja, kao i aktuelnim dešavanjima u Evropskoj uniji.

 
Ministarstvo vanjskih poslova