Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Poznanju: Evropska integracija nema alternativu, važno je nastaviti proširenje

Ministar Darmanović u Poznanju: Evropska integracija nema alternativu, važno je nastaviti proširenje
Datum objave: 04.07.2019 19:11 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović izjavio je danas u Poznanju na sastanku šefova diplomatija Zapadnog Balkana da evropska integracija nema alternativu i da je važno nastaviti politiku proširenja EU.

Na ministarskom sastanku, koji se održava u okviru šestog Samita Berlinskog procesa, a čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Čaputović, učestvovali su svi šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana, ministri za evropska pitanja Francuske, Njemačke, Velike Britanije i ministarka za regionalna pitanja Italije, visoki zvaničnici EU i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i, u ime Evropske službe vanjskih poslova, direktorica Angelina Ajnohrst.

MVP Na sastancima je istaknuto da je Zapadni Balkan važan dio Evrope, te da agenda Berlinskog procesa, čiji je fokus na boljem povezivanju i jačanju saradnje, u značajnoj mjeri podstiče integraciju regiona u EU. 

Na sesiji posvećenoj budućnosti Berlinskog procesa i evropskoj perspektivi regiona, ministar Darmanović je naglasio da snažno podržavamo princip regate i princip zasluga zasnovan na ostvarenim rezultatima. Ukazao je da je jednako bitno da Unija nastavi s vrjednovanjem rezultata postignutim na evropskom putu. 

Vjerujemo da pojedinačni napredak svake zemlje znači i prosperitet regiona, čija stabilnost zavisi od svih zemalja. Upravo zato Crna Gora snažno podržava i evropsku perspektivu susjednih država - kazao je ministar. Na toj liniji, rekao je da se zalažemo za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ministar Darmanović je ukazao na značaj saradnje unutar Berlinskog procesa i ukazao na neophodnost praćenja već preuzetih obaveza. U tom smislu se osvrnuo i na ekonomske teme, ukazujući da jačanje infrastrukturnih veza predstavlja preduslov za prosperitet regiona. 

Ministar Darmanović je posebno izrazio zadovoljstvo što će, na inicijativu Crne Gore, premijeri država Zapadnog Balkana sjutra potpisati Memorandum o saradnji na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST). 

Crnogorski šef diplomatije je, čestitajući Finskoj preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU, izrazio uvjerenje da će evropske institucije uskoro definisati stratešku politiku i da će politika proširenja, kao jedna od najuspješnijih, zauzeti važno mjesto. 

Evropski komesar za proširenje Han naglasio je da je Zapadni Balkan dio Evrope i da samim tim treba da bude u Evropskoj uniji, pri čemu je kazao da dijelimo zajedničke interese i izazove, te da je u tom kontekstu saradnja ključna za napredak regiona.

Ministarstvo vanjskih poslova