Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић примио у наступне посјете амбасадоре Аргентине, Финске, Сан Марина и Ирака

Министар Дармановић примио у наступне посјете амбасадоре Аргентине, Финске, Сан Марина и Ирака
Датум објаве: 02.07.2019 14:42 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић примио је у наступне посјете новоименоване амбасадоре Аргентине Естанислаоа Завелса, Финске Кима Лахдевирта, Сан Марина Силвију Болини и Ирака Факхрија Хасана Махдија Ал Ису.

У разговору са амбасадором Завелсом, шеф црногорске дипломатије је изразио задовољство добрим и пријатељским односима двију држава, чији посебан сегмент чини бројна заједница црногорских исељеника у Аргентини која у значајној мјери доприноси развоју социо-културолошких веза између два народа. Нагласио је важност додатног интензивирања политичког дијалога на највишем нивоу, те јачања економске сарадње у конкретним областима од обостраног интереса. Амбасадор Завелса је истакао да су односи између двије државе, које карактерише отворена сарадња, веома добри, притом наглашавајући да постоји простор за додатни развој свеукупних веза, нарочито у областима туризма, образовања и културе.

МВП Током састанка са амбасадором Лахдевиртом, министар Дармановић је исказао увјерење да ће свеукупна сарадња између Црне Горе и Финске бити додатно оснажена током његовог мандата. Честитајући Финској на преузимању шестомјесечног предсједавања Савјетом ЕУ, захвалио је на њиховој политичкој и експертској подршци на европском путу наше државе. У том контексту, министар је нагласио важност наставка политике проширења која је у бројним друштвима подстакла даљу демократизацију и свеобухватне реформске активности. Амбасадор Лахдевирта је изразио интерес за јачањем свеукупне билатералне сарадње и динамизирањем политичких контаката. У погледу европских интеграција, казао је да је Финска заинтересована за овај процес, те да је важно потврдити кредибилност политике проширења и посвећено спроводити унутрашње реформе.
МВП
Честитајући амбасадорки Болини ступање на дужност, министар Дармановић је истакао да су Црна Гора и Сан Марино двије пријатељске државе које карактерише богата историја, значајно културно насљеђе, као и снажна посвећеност афирмацији европских вриједности. Такође, изразио је интерес за проширивањем сарадње, нарочито у дијелу културе, науке и образовања. Амбасадорка Болини је казала да двије државе имају добре односе, притом указајући на простор за развој свеукупних веза, у првом реду у домену привреде и туризма. Посебно је нагласила да је Црна Гора направила импресиван прогрес у процесу приступања Европској унији и спровођењу реформи, што је и препознато од стране међународне заједнице.

МВП Министар Дармановић је честитао амбасадору Ирака на преузимању дужности, те нагласио спремност да двије државе развијају сарадњу у свим областима од заједничког интереса. „Црна Гора је посвећена борби против тероризма, радикализма и екстремизма, те, у границама својих могућности, доприноси напорима међународне заједнице у погледу стварања услова за дугорочну стабилност Ирака“, истакао је шеф црногорске дипломатије и указао на важност наставка пружања помоћи Ираку у правцу реконструкције земље. Ирачки амбасадор је изразио интерес за продубљивање билатералних веза, у првом реду у областима унутрашњих послова и безбједности, те указао и на могућности развоја научно-образовне сарадње.