Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović-Hatčinson: Crna Gora je kao saveznica NATO-a snažno posvećena politici rodne ravnopravnosti

Darmanović-Hatčinson: Crna Gora je kao saveznica NATO-a snažno posvećena politici rodne ravnopravnosti
Datum objave: 01.07.2019 13:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas specijalnu predstavnicu NATO-a za žene, mir i bezbjednost Kler Hatčinson, koja boravi u Crnoj Gori povodom učešća na 12. Ljetnjoj školi „Gavro Vuković“.

Tom prilikom, ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo njenim dolaskom na ovaj važan forum koji okuplja mlade diplomate iz više od 30 država svijeta.

Ministar Darmanović je kazao da je Crna Gora kao saveznica NATO-a snažno posvećena politikama Alijanse među kojima je i pitanje rodne ravnopravnosti.

Ponosni smo na činjenicu što je majorica Vojske Crne Gore Sanja Pejović upućena u julu 2018. na mjesto savjetnice za rodna pitanja Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu u SHAPE – istakao je šef diplomatije. On je rekao da Crna Gora intenzivno radi na primjeni akcionog plana za Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost.

Specijalna predstavnica NATO-a Hatčinson pohvalila je doprinos Crne Gore politici rodne ravnopravnosti, pri čemu je istakla da naša država ima značajan broj žena u sektoru odbrane. Na toj liniji, kazala je da je Crna Gora primjer dobre prakse koji treba iskoristiti u daljoj promociji kvalifikovanih žena na važnim pozicijama unutar NATO-a.

Tokom razgovora je istaknut značaj daljeg snaženja saradnje i razmjene iskustava u cilju većeg prisustva žena u strukturama Alijanse.