Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Десети састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Црне Горе

Десети састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Црне Горе
Датум објаве: 27.06.2019 17:07 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Десети састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Црне Горе
(Брисел, 27. јун 2019.)
Заједничко саопштење за јавност


МВП 1. Савјет за стабилизацију и придруживање ЕУ и Црне Горе (Савјет ССП-а) одржао је десети састанак 27. јуна 2019. године. Састанком је предсједавао државни секретар у Министарству вањских послова, амбасадор Зоран Јанковић. Стална представница Румуније при ЕУ, амбасадорка Луминица Одобеску предводила је делегацију ЕУ у име високе представнице ЕУ за вањску политику и безбједност Федерике Могерини. Хеновева Руиз Калавера, директорица за Западни Балкан, представљала је Европску комисију. 

2. Састанак Савјета ССП-а пружио је правовремену прилику да се размотри напредак Црне Горе у припремама за приступање, као и приоритети за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

3. У контексту преговора о приступању, Савјет ССП-а поздравио је отварање још два поглавља од последњег састанка. Савјет ССП-а охрабрио је Црну Гору да настави са радом на испуњењу свих мјерила и да настави да се фокусира на основе процеса приступања: владавину права, економско управљање и реформу јавне управе. Охрабрио је Црну Гору да настави с отвореним укључивањем цивилног друштва и других актера у припреме за приступање ЕУ и у процес доношења политика уопште. 

4. Што се тиче Копенхагенских политичких критеријума, Савјет ССП-а је констатовао продужени бојкот Скупштине од стране дијелова опозиције и охрабрио све политичке актере да у потпуности врате политичку дебату у демократске институције, односно Скупштину, гдје и припада. Савјет ССП-а подсјетио је на значај свеобуватне реформе изборног оквира, и адресирања налаза и препорука мисија за посматрање избора. Такође је нагласио потребу да се настави са кредибилним, независним и ефикасним институционалним одговором за оптужбе на корупцију и нелегално финансирање политичких партија. 

5. Савјет ССП-а констатовао је резултате које је Црна Гора већ остварила у реформи правног и институционалног оквира и успостављању почетног биланса остварених резултата у у већини области у поглављима 23 и 24МВП . Нагласио је да је приоритет Црне Горе у преговорима о приступању и сљедећи важан корак испуњењење привремених мјерила у поглављима 23 и 24. Стога је охрабрио Црну Гору да настави с јачањем својих напора, посебно рјешавањем преосталих недостатака у одређеним кључним областима као што су: слобода медија, борба против корупције и борба против трговине људима. Нагласио је да су сада кључни конкретни резултати у области владавине права. 

6. У односу на политичке критеријуме, Савјет ССП-а је нотирао припрему новог законодавства у медијском сектору и охрабрио Црну Гору да настави са обезбјеђивањем безбједног окружења које погодује слободи изражавања и независности медија у сваком погледу. Подвукао је да је важно да институције наставе да показују непоколебљиво поштовање слободе изражавања и медија и позвао их да појачају напоре да се кредибилно ријеше сви случајеви напада на новинаре и медије. Што се тиче јавне управе, Савјет ССП-а је охрабрио Црну Гору да у потпуности имплементира нове оквирне законе како би се осигурало запошљавање на основу заслуга, деполитизација у јавном сектору и оптимизација државне управе. 

7. Савјет ССП-а је похвалио Црну Гору за њену посвећеност регионалној сарадњи и за конструктивну улогу у одржавању регионалне стабилности и унапријеђењу добросусједских односа. Поздравио је активно учешће у бројним регионалним иницијативама и добрим билетералним односима с другим партнерима из региона и државама чланицама ЕУ. Савјет за стабилизацију и проширење поздравио је континуитет састанака у облику заједничких одбора успостављених у оквиру билатералних споразума у складу са ССП-ом, и потписивање преосталог билатералног споразума о регионалној сарадњи, у складу са чланом 15 Споразума о стабилизацији и придруживању са Косовом*.

8. Савјет ССП-а снажно је похвалио Црну Гору за њену досљедну сарадњу са ЕУ по питању вањске политике, посебно њено континуирано и потпуно усклађивање са Заједничком вањском и безбједносном политиком. 

МВП 9. У погледу економских критеријума, Савјет ССП-а поздравио је што је Црна Гора доставила свој пети Програм економских реформи (ПЕР), у јануару 2019. Савјет за стабилизацију и придруживање позвао је Црну Гору да обезбједи детаљно и благовремено спровођење пропратних активности везано за смјернице политика које су наведене у Заједничким закључцима економског и финансијског дијалога између ЕУ и Западног Балкана и Турске усвојеним 17. маја 2019. Савјет ССП-а је констатовао повећање јавног дуга. У том погледу, Савјет ССП-а је охрабрио Црну Гору да уложи додатне напоре како би осигурала фискалну одрживост, контролисала јавни дуг, побољшала пословно и инвестицијско окружење, диверсификовала економију, и подстакнула продуктивност и конкурентност своје економије. Надаље је позвао Црну Гору да осигура да се било која економска активност финансирана из иностранства придржава вриједности, норми и стандарда ЕУ, посебно у кључним областима као што су владавина права, јавне набавке, животна средина, енергетика, инфраструктура и конкуренција. 

10. Савјет ССП-а је поздравио то што је Улцињска солана проглашена Парком природе и охрабрио је даље напоре Црне Горе да заштити Солану и побољша управљање свим заштиц́еним подручјима и другим потенцијалним подручјима Натура 2000.

11. Савјет ССП-а је испитао стање билатералних односа у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Поздравио је позитиван биланс резултата које је Црна Гора остварила приликом испуњавања својих обавеза у оквиру ССП-а, укључујући одредбе које се односе на трговину, од његовог ступања на снагу 1. маја 2010, и истовремено је охрабрио Црну Гору да интензивира напоре на постизању потпуне усклађености с одредбама о државној помоћи.

12. У оквиру састанка Савјета за стабилизацију и придруживање такође су разнијењена мишљења у вези с актуелностима у Црној Гори и на Западном Балкану.

*Овај назив не прејудицира ставове о статусу и у складу је с Резолуцијом СБ УН 1244 и мишљењем Међународног суда правде о косовској Декларацији независности.