Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Тирана: Амбасадор Јанковић учествовао на Четвртом састанку политичких директора земаља Западног Балкана

Тирана: Амбасадор Јанковић учествовао на Четвртом састанку политичких директора земаља Западног Балкана
Датум објаве: 26.06.2019 09:11 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Државни секретар Министарства вањских послова, амбасадор Зоран Јанковић, учествовао је на Четвртом састанку политичких директора земаља Западног Балкана у Тирани, а на позив Јеан-Цхристопхе Беллиарда, замјеника генералног секретара Европске службе за вањске послове (ЕЕАС).

Састанку су, поред представника Црне Горе, присуствовали и представници Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Сјеверне Македоније, Србије, Европске комисије и Европске службе за вањске послове.

Учеснике скупа је на почетку састанка поздравио в.д. министра вањских и европских послова Републике Албаније Гент Цакај који је указао на важност одржавања сусрета у овом формату како би земље размијениле мишљења и идеје како о актуелним унутрашњим приликама, тако и о кретањима у процесу европских интеграција. У том контексту, нагласио је значај даљег прогреса земаља региона у погледу успостављања визне либерализације за Косово, добијања статуса кандидата за Босну и Херцеговину, отпочињања преговора са Републиком Албанијом и Сјеверном Македонијом, те отварања и затварања поглавља у приступним преговорима са Црном Гором и Републиком Србијом.

Учесници су се сагласили да су недавно објављени извјештаји Европске комисије дали јасне смјернице у којим областима је забиљежен напредак, а у којим је потребно предузети додатне мјере. Исказали су очекивање да ће нова бриселска администрација бити заговорник политике проширења и да ће током њеног мандата бити осигуран видљив прогрес земаља Западног Балкана у европским интеграцијама. Поздрављена је интензивна сарадња држава у регионалним иницијативама и механизмима, а нарочито њихова посвећеност реализацији инфраструктурних пројеката у оквиру Берлинског процеса.

Разговарано је и о концепту усаглашавања са вањском и безбједносном политиком ЕУ и мултилатерализму, односно актуелним реформама важних међународих организација, уз заједничку оцјену да је неопходна већа и јаснија опредијељеност држава да реформишу постојеће међународне структуре и учине их флексибилнијим за пружање адекватних одговора на бројне изазове данашњице.

Такође, саговорници су размијенили мишљења и о Источном партнерству, посебно у свијетлу обиљежавања десетогодишњице покретања те Иницијативе, као и односима са Руском Федерацијом, Народном Републиком Кином и Републиком Турском.