Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Дармановић-Сантос Силва: Црна Гора и Португал су пријатељске и савезничке државе посвећене континуираном снажењу међудржавних односа

Дармановић-Сантос Силва: Црна Гора и Португал су пријатељске и савезничке државе посвећене континуираном снажењу међудржавних односа
Датум објаве: 24.06.2019 20:35 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Наставак процеса проширења и учвршчивање кредибилности европске перспективе Западног Балкана у интересу је стабилности, безбједности и просперитета региона, али и Европе у цјелини, истакнуто је на данашњем састанку министра вањских послова проф. др Срђана Дармановића и министра вањских послова Републике Португал Аугуста Сантоса Силве.

“Црна Гора и Португал његују пријатељске и савезничке односе, те данашњи разговори представљају потврду настојања да интензивирамо политички дијалог на највишем нивоу и додатно оснажимо нашу међудржавну сарадњу”, казао је шеф црногорске дипломатије, те изразио захвалност на чврстој португалској подршци остваривању стратешких вањскополитичких приоритета наше државе. На тој линији, посебно је нагласио важност експертске и техничке помоћи Португала у процесу приступања Европској унији, у првом реду кроз реализацију пројеката у оквиру Таиеx инструмента.

МВП ,,Наше децидно опредјељење у правцу интеграције у породицу најразвијенијих европских демократија од кључне је важности за ефикасно испуњавање обавеза из преговарачке агенде и унутрашње реформске активности, које дају резултате у форми дефинисања функционалног правног поретка и израженог економског напретка.”

Министар Сантос Силва је истакао да процес европске интеграције и чланство у Европској унији доприноси политичкој стабилности и социо-економском прогресу, нагласивши да Португал подржава наставак проширења, уз континуирано усвајање стандарда и правно-нормативне регулативе од стране држава кандидата. Додао је да се процес проширења и унутрашње реформе Европске уније може спроводити паралелно, те, у том контексту, указао на важност интензивирања преговарачког процеса Црне Горе и напретка у процесу приступања Унији.

Шефови дипломатија двију држава су се сагласили да је у наредном периоду потребно посебну пажњу усмјерити на разматрање модела развоја привредне сарадње. Такође, указали су да постоји простор за додатно проширивање сарадње између два министарства вањских послова кроз организовање билатералних политичких консутација, као и свеукупних црногорско-португалских веза, нарочито у областима науке, образовања и културе.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА