Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић отворио Конзулат у Болоњи: Јачамо економску и културну сарадњу Црне Горе и Италије

Министар Дармановић отворио Конзулат у Болоњи: Јачамо економску и културну сарадњу Црне Горе и Италије
Датум објаве: 18.06.2019 15:33 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВП

Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић отворио је данас Конзулат у Болоњи, на челу са почасним конзулом Тонином Ламборгинијем.

Том приликом, министар Дармановић је изразио увјерење да ће почасни конзул Ламборгини, чије име је препознатљиво у свијету, допринијети стварању нове димензије билатералних односа, са фокусом на проширивање економске и културне сарадње. Ове године Црна Гора и Италија обиљежавају 140 година од успостављања дипломатских односа, стога је данашње отварање Конзулата у Болоњи корак даље у развоју сарадње, као и потврда дугогодишњег и снажног партнерства између двије државе - казао је црногорски шеф дипломатије.

Министар Дармановић је подсјетио да је један од основних задатака дипломатије промоција Црне Горе као државе са динамичном економијом, великим природним и људским потенцијалом. То је потврдило и наше чланство у НАТО. Сада смо савезници и надамо се да ћемо уз италијанску подршку ускоро постати и пуноправна чланица Европске уније, казао је он.

Почасни конзул Ламборгини је рекао да је Црна Гора држава са великим потенцијалима за улагање, те да ће његове активности усмјерити на подржавање и подстицање италијанских компанија да послују у Црној Гори. Италија и Црна Гора су на извјестан начин у сродству будући да је црногорска принцеза Јелена била италијанска краљица. Поносан сам што могу да будем дио напретка Црне Горе, која развија елитни туризам и нуди бројне инвестиционе могућности, нагласио је Ламборгини.

Свечаности су присуствовали градоначелник Болоње Виргинио Мерола, чланови конзуларног кора, посленици јавног и културног живота Болоње и регије Емилија Ромања.

Након отварања Конзулата, одржана је конференција под називом „Могућности и перспективе економске и културне сарадње између Црне Горе и Емилије Ромање“ на којој су учествовали секретар за европске и међународне односе, међународну сарадњу и производне активности у Општини Болоња Марко Ломбардо, директор за развој и сарадњу Конфиндустрије у Црној Гори Фламинио Кађати, генерални директор Конфиндустрије у Емилија Ромањи Лука Роси и главни администратор Римског сајма, сајма у Порденонеу и предсједник Алијансе сајмова централне Европе (ЦЕФА) Пиетро Пићинети.

О могућностима улагања у Црну Гору говорили су генерални директор Генералног директората за економску и културну дипломатију у Министарству вањских послова Вељко Милоњић, извршни директор Хипотекарне банке Никола Шпадијер и директор продаје и маркетинга у Луштица Баy Милош Јекнић.

Током боравка у Болоњи, министар Дармановић је посјетио библиотеку Арцхигиннасио у којој се налази богати архивски фонд ботаничара Антонија Балдачија, италијанског научника који је крајем XИX и почетком XX вијека изучавао Црну Гору и подржавао њену борбу за независност.


Министарство вањских послова