Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Рим: Свечано обиљежен Дан независности и отворена мултимедијална изложба „Ерос, крв и светост“

Рим: Свечано обиљежен Дан независности  и отворена мултимедијална изложба „Ерос, крв и светост“
Датум објаве: 30.05.2019 22:17 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Амбасада Црне Горе у Риму уприличила је вечерас свечаност поводом Дана независности и 140. годишњице од успостављања дипломатских односа између Црне Горе и Италије.

Истовремено, у простору Палаззо Санта Цхиара, гдје је и одржана свечаност, отворена је мултимедијална изложба „Ерос, крв и светост“ умјетника Димитрија Поповића и Анастазије Мирановић којој је присуствовао и министар културе Александар Богдановић у оквиру радне посјете Италији.

Пријем је окупио више од 200 гостију, међу којима су били замјеница министра вањских послова Италије Емануела Дел Ре, сенатор Ванино Кити, генерални директор Међународне организације за проучавање и очување културне баштине (ИЦЦРОМ) Вебер Ндор, директорица УНЕСЦО за науку и културу у Европи Ана Луиза Масо Томпсон-Флорес, предсједавајући Савјету Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Калид Мебуб, директорица за централну Европу Међународне организације за развој права (ИДЛО) Маргарит Мелдон, чланови дипломатског кора, истакнути привредници, као и посленици италијанског јавног и културног живота.

Амбасадорка Црне Горе у Италији Сања Влаховић је, том приликом указала на бројне историјске везе између двије државе, које представљају основ за садржајну сарадњу и партнерство, при чему је изразила захвалност на подршци Италије у досадашњем процесу приступања Европској унији. Италијанска замјеница вањских послова Дел Ре казала је да ће Италија наставити да подржава Црну Гору и остале државе Западног Балкана у процесу европске интеграције.

Током свечаности поводом Дана независности наступила је Александра Војводић Јововић, сопран. Обиљежавање државног празника помогли су Министарство културе Црне Горе, Туристичка организација Цетиња, Општина Бар, компанија Терна, док је поставку изложбе омогућио Народни музеј Црне Горе.