Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Дармановић – Шпољарић Егер: Програмски циљеви УНДП-а комплементарни са процесом приступања ЕУ

Дармановић – Шпољарић Егер: Програмски циљеви УНДП-а комплементарни са процесом приступања ЕУ
Датум објаве: 04.06.2019 16:09 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић састао се данас са помоћницом генералног секретара Уједињених нација, помоћницом администратора УНДП-а и директорицом Регионалног бироа УНДП-а за Европу и Заједницу независних држава Мирјаном Шпољарић Егер.

Шеф црногорске дипломатије је изразио захвалност на континуираној подршци система Уједињених нација у остваривању црногорских развојних приоритета, нагласивши да програми сарадње са УНДП у потпуности кореспондирају са унутрашњим реформским активностима и вањскополитичким циљевима Црне Горе. Истакао је да је од посебног значаја сарадња са УНДП по питању имплементације политика одрживог развоја, те указао да ће Црна Гора наставити да посвећено ради на имплементацији Агенде 2030 и Националне стратегије одрживог развоја. На тој линији, министар је изразио увјерење да ће наставак реализације заједничких активности са УНДП допринијети даљој изградњи институционалних капацитета и демократизацији црногорског друштва, као и испуњењу обавеза наше државе у контексту приступања ЕУ, нарочито у домену владавине права, људских права, социјалне политике, запошљавања и заштите животне средине.

Шпољарић Егер је нагласила да УНДП има одличну сарадњу са Владом Црне Горе и свим њеним институцијама, те истакла да реализација заједничких програма и Агенда 2030 омогућава инклузивни раст и континуирано инвестирање у људски капитал. Такође, указала је на комплементарност програмских циљева УНДП-а и процеса приступања Црне Горе Европској унији, нагласивши да ће УНДП наставити да пружа подршку спровођењу реформи, нарочито у дијелу јачања институционалних капацитета, реформе јавне управе и одрживе економије.

Саговорници су се сагласили да ће имплементација Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја (СДГ) имати позитиван ефекат на убрзавање европске интеграције Црне Горе, те да ће од посебног значаја бити експертска подршка УНДП-а у дефинисању и имплементацији политика које су важне за процес приступања ЕУ.