Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na To Be Secure Forumu: Saveznici su čvrsto i nepokolebljivo privrženi principima i djelovanju Alijanse

Ministar Darmanović na To Be Secure Forumu: Saveznici su čvrsto i nepokolebljivo privrženi principima i djelovanju Alijanse
Datum objave: 31.05.2019 16:20 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na To Be Secure Forumu, gdje je imao uvodno izlaganje na panelu „Bezbjednost: Nepokolebljiva posvećenost transatlantskom jedinstvu na testu.”

Tom prilikom, šef crnogorske diplomatije je istakao da je privrženost saveznika principima i djelovanju Alijanse čvrsta i nepokolebljiva, uprkos bezbjednosnom okruženju i izazovima koji se kontinuirano mijenjaju.

,,Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorio savremenim bezbjednosnim pitanjima, NATO mora da sačuva unutrašnju koheziju i nastavi da jača transatlantski dijalog", istakao je ministar i dodao da je Alijansa iz svake promjene bezbjednosne arhitekture izlazila snažnija, ujedinjenija i odlučnija da održi jedinstvo među saveznicima.

Naglasivši da različita priroda geopolitičkih prijetnji sa kojima se suočava evroatlantska zajednica ukazuje na potrebu komplementarnog pristupa bezbjednosnim interesima svih država članica, ministar Darmanović je kazao da je snažna posvećenost svih saveznika u djelovanju Alijanse neophodna u cilju kontinuiranog odgovora sadašnjim i budućim izazovima.

,,NATO ostaje najuspješnije političko-vojno savezništvo u istoriji, koje je u velikoj mjeri doprinijelo prosperitetu i stabilnosti evroatlantskog prostora, dok će u budućnosti njeno djelovanje biti još značajnije", zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Na marginama foruma, ministar je razgovarao sa Arnisom Šnoreom, zamjenikom direktora Zajednice interesa Evropskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji. U svijetlu nedavnog pristupanja Crne Gore Centru, ocijenjeno je da članstvo predstavlja još jedan direktan benefit članstva u NATO, čime će se omogućiti razmjena iskustava i najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, te pružiti podrška naporima naše države izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta u suprostavljanju hibridnim prijetnjama.

U fokusu ovogodišnjeg 2BS foruma, koji okuplja lidere i uticajne ličnosti iz regiona, Evrope i SAD su pitanja stabilnosti, bezbjednosti i budućeg prosperiteta Zapadnog Balkana, te transatlantsko jedinstvo u kontekstu savremenih kretanja i izazova na evropskom kontinentu, kao i na globalnom planu.