Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Братислави: Бржа интеграција Западног Балкана у ЕУ од суштинске важности за даљи развој региона

Министар Дармановић у Братислави: Бржа интеграција Западног Балкана у ЕУ од суштинске важности за даљи развој региона
Датум објаве: 28.05.2019 16:37 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић учествовао је данас на састанку шефова дипломатија Вишеградске групе (В4) и држава Западног Балкана, одржаном у Братислави у оквиру словачког предсједавања В4. На састанку су размотрени модалитети убрзавања реформи и интеграционог процеса на Западном Балкану, те размијењена мишљења о заједничкој европској будућности у контексту савремених изазова са којима се суочава међународна заједница.

Министар Дармановић је нагласио да је помоћ држава В4 у реформском процесу Црне Горе веома значајна, те да њихова чврста подршка интеграционим аспирацијама држава региона доприноси бржем приступању европским и евроатлантским структурама.

„Били смо свједоци озбиљних изазова за Европску унију у претходном периоду, али и поред тога, перспектива проширења, које се често представља као најуспјешнија политика Уније, веома је извјесна и важно је да буде додатно оснажена у наредном периоду“, нагласио је шеф црногорске дипломатије. На тој линији, изразио је увјерење да ће питање проширења бити високо на агенди новог састава Европске комисије и Парламента, уз поштовање приступа индивидуалног оцјењивања напретка држава кандидата.

,,Бржа интеграција Западног Балкана у Европску унију од суштинске је важности за даљу стабилизацију и економски напредак региона”, истакао је министар Дармановић и додао да континуитет интеграционих процеса остаје најефективнији катализатор реформи у државама Западног Балкана. Наглашавајући да проширење представља двострани процес, министар је поновио да је Црна Гора чврсто и одлучно посвећена реализацији обавеза на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

На састанку је оцијењено да ће ближа регионална сарадња у контексту европске интеграције и реализација заједничких пројеката допринијети одрживом економском развоју и даљој стабилности региона. Посебно је наглашена важност већег присуства Уније на Западном Балкану, уз наставак спровођења реформи у погледу владавине права и унапрјеђења институционалног оквира.

Министар Дармановић се на маргинама састанка састао са министром вањских послова и трговине Мађарске Петером Сијартом. Током разговора заједнички је оцијењено да двије државе имају одличне односе и садржајну сарадњу. У домену билатералне агенде, изражено је задовољство наставком јачања уговорне базе, што ће, у првом реду, представљати подстицај развоју економске сарадње. Шефови дипломатија Црне Горе и Мађарске су се сагласили да су неопходне позитивније поруке о процесу проширења, у циљу снажења европске перспективе региона, што и даље у највећој мјери генерише свеукупни социо-економски напредак. Министар Сијарто је истакао да ће Мађарска наставити да снажно подржава европски интеграциони пут Црне Горе, те да ће интензивно подстицати отварање преосталог и затварање преговарачких поглавља у наредном периоду. 

Министарство вањских послова