Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Bratislavi: Brža integracija Zapadnog Balkana u EU od suštinske važnosti za dalji razvoj regiona

Ministar Darmanović u Bratislavi: Brža integracija Zapadnog Balkana u EU od suštinske važnosti za dalji razvoj regiona
Datum objave: 28.05.2019 16:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe (V4) i država Zapadnog Balkana, održanom u Bratislavi u okviru slovačkog predsjedavanja V4. Na sastanku su razmotreni modaliteti ubrzavanja reformi i integracionog procesa na Zapadnom Balkanu, te razmijenjena mišljenja o zajedničkoj evropskoj budućnosti u kontekstu savremenih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

Ministar Darmanović je naglasio da je pomoć država V4 u reformskom procesu Crne Gore veoma značajna, te da njihova čvrsta podrška integracionim aspiracijama država regiona doprinosi bržem pristupanju evropskim i evroatlantskim strukturama.

„Bili smo svjedoci ozbiljnih izazova za Evropsku uniju u prethodnom periodu, ali i pored toga, perspektiva proširenja, koje se često predstavlja kao najuspješnija politika Unije, veoma je izvjesna i važno je da bude dodatno osnažena u narednom periodu“, naglasio je šef crnogorske diplomatije. Na toj liniji, izrazio je uvjerenje da će pitanje proširenja biti visoko na agendi novog sastava Evropske komisije i Parlamenta, uz poštovanje pristupa individualnog ocjenjivanja napretka država kandidata.

,,Brža integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od suštinske je važnosti za dalju stabilizaciju i ekonomski napredak regiona”, istakao je ministar Darmanović i dodao da kontinuitet integracionih procesa ostaje najefektivniji katalizator reformi u državama Zapadnog Balkana. Naglašavajući da proširenje predstavlja dvostrani proces, ministar je ponovio da je Crna Gora čvrsto i odlučno posvećena realizaciji obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Na sastanku je ocijenjeno da će bliža regionalna saradnja u kontekstu evropske integracije i realizacija zajedničkih projekata doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i daljoj stabilnosti regiona. Posebno je naglašena važnost većeg prisustva Unije na Zapadnom Balkanu, uz nastavak sprovođenja reformi u pogledu vladavine prava i unaprjeđenja institucionalnog okvira.

Ministar Darmanović se na marginama sastanka sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Tokom razgovora zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju odlične odnose i sadržajnu saradnju. U domenu bilateralne agende, izraženo je zadovoljstvo nastavkom jačanja ugovorne baze, što će, u prvom redu, predstavljati podsticaj razvoju ekonomske saradnje. Šefovi diplomatija Crne Gore i Mađarske su se saglasili da su neophodne pozitivnije poruke o procesu proširenja, u cilju snaženja evropske perspektive regiona, što i dalje u najvećoj mjeri generiše sveukupni socio-ekonomski napredak. Ministar Sijarto je istakao da će Mađarska nastaviti da snažno podržava evropski integracioni put Crne Gore, te da će intenzivno podsticati otvaranje preostalog i zatvaranje pregovaračkih poglavlja u narednom periodu. 

Ministarstvo vanjskih poslova