Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић разговарао са експертском делегацијом Венецијанске комисије

Министар Дармановић разговарао са експертском делегацијом Венецијанске комисије
Датум објаве: 23.05.2019 17:32 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницуМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић састао се данас са експертском делегацијом Венецијанске комисије, коју чине извјестиоци Ницолае Есану, Јан Велаерс и Бен Вермеулен, те замјеница секретара и правни експерт Комисије, Симона Граната-Менгхини и Зија Тањар. Делегација Венецијанске комисије борави у Црној Гори у оквиру припреме мишљења на нацрт Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Шеф црногорске дипломатије је изразио задовољство одличном сарадњом са Венецијанском комисијом, чији су експерти у претходном периоду у значајној мјери допринијели изградњи законодавног оквира Црне Горе у складу са највишим европским стандардима. Заједнички је констатовано да је подршка Венецијанске комисије у погледу дефинисања великог броја закона била веома значајна, што је, такође, остварило позитиван ефекат на реформски пут Црне Горе у контексту процеса придруживања Европској унији.

Министар Дармановић је истакао да је предлог Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница усаглашен са највишим међународним стандардима, укључујући конвенције Уједињених нација, Европску конвенцију о људским правима, праксу Европског суда за људска права, као и смјернице Венецијанске комисије и ОЕБС-а/ОДИХР-а. Додао је да предлог Закона гарантује сваком грађанину Црне Горе слободу вјероисповјести, притом штитећи имовину и културно благо које припада свим грађанима Црне Горе. На тој линији, казао је да Влада овим предлогом испуњава своју уставну и међународно-правну обавезу да питања слободе вјероисповијести у Црној Гори дефинише у складу са савременим легислативним стандардима у овој области.

Саговорници су се сагласили да је потребно у наредном периоду одржавати блиску сарадњу и отворену комуникацију по овом и другим питањима која су од значаја за континуирано снажење владавине права и унапрјеђивање правно-нормативног оквира, као темеља свеукупног социо-економског развоја Црне Горе.Министарство вањских послова