Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП


МВПЕИ
МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Црна Гора постала чланица Европског центра изврсности за супростављање хибридним пријетњама

Црна Гора постала чланица Европског центра изврсности за супростављање хибридним пријетњама
Датум објаве: 23.05.2019 15:17 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Црна Гора је и званично постала чланица Европског центра изврсности за супротстављање хибридним пријетњама, након што је Надзорни одбор Европског центра изврсности за супротстављање хибридним пријетњама једногласно усвојио одлуку о чланству Црне Горе размјеном писама између црногорског Министарства вањских послова и Центра изврсности.

Приступање Центру је још један директан бенефит чланства у НАТО чиме ће се омогућити размјена искустава и најбоље праксе са државама чланицама НАТО и ЕУ, као и подршка напорима Црне Горе у изградњи и јачању националних капацитета у супростављању хибридним пријетњама.

Европски центар изврсности за супротстављање хибридним пријетњама у Хелсинкију свечано је инаугурисан почетком октобра 2017. године. Центар промовише супротстављање хибридним пријетњама на стратешком нивоу кроз истраживање и обуку и има за циљ стварање мреже експерата за свеобухватну безбједност. Тренутно броји 22 државе учеснице: Аустрија, Канада, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Италија, Њемачка, Грчка, Латвија, Литванија, Црна Гора, Холандија, Норвешка, Пољска, Румунија, Шпанија, Шведска, Велика Британија и САД.

У активностима Центра такође учествују ЕУ и НАТО, а учешће у центру је отворено свим државама чланицама ЕУ и НАТО.