Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић за Радио Црне Горе: Имамо јасно опредјељење куда иде Црна Гора, што ће бити крунисано чланством у Европској унији

Министар Дармановић за Радио Црне Горе: Имамо јасно опредјељење куда иде Црна Гора, што ће бити крунисано чланством у Европској унији
Датум објаве: 27.04.2019 11:41 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић казао је, у интервјуу Радију Црне Горе да очекује позитиван извјештај Европске комисије о напретку на путу ка ЕУ, те да ће Црна Гора бити сљедећа чланица Европске уније.

„Прелиминарни документ који је рађен у новембру из области владавине права за нас је био врло охрабрујући. Уколико добијемо позитиван извјештај, поготово о спровођењу привремених мјерила за поглавља 23 и 24 то би био значајнији моменат за наш даљи правац према ЕУ, него да ли ћемо у првом или другом семестру отворити посљедње преговарачко поглавље“, рекао је министар Дармановић.

Црногорски шеф дипломатије је казао да нема никаквог спора да смо у региону апсолутни лидер у европској интеграцији:

„Ми се не такмичимо са другима, напротив, врло подржавамо наше сусједе у њиховим европским аспирацијама, али сасвим је јасно да је Црна Гора сљедећа чланица ЕУ.“

Изразивши очекивање да ћемо посљедње преговарачко поглавље отворити током ове године, подсјетио је на прошлогодишњи фебруарски извјештај ЕУ о Западном Балкану у коме је наглашено да политика регате није напуштена, да ће они који остварују боље резултате напредовати брже, те да би до 2025. године могло да дође до проширења ЕУ.

Шеф црногорске дипломатије је нагласио да је важно да почнемо са затварањем поглавља, те да у овом моменту можемо понудити ЕУ најмање пет или шест поглавља која бисмо могли затворити. „Треба схватити да политика проширења није једносмјерни, већ двосмјерни процес. Ми не можемо сами постати чланица ЕУ. Наравно, примарна одговорност је на нама да покажемо да се наше друштво приближило европском правном систему“, казао је министар.

Министар Дармановић је нагласио да имамо јасно опредјељење куда иде Црна Гора, што ће бити крунисано нашим чланством у Европској унији када за то дође вријеме.

Говорећи о ефектима чланства у НАТО, министар је оцијенио да је приступање Алијанси највеће достигнуће црногорске вањске политике након обнове независности, јер је Црна Гора тиме постала по први пут у својој историји и институционално дио западног свијета и клуба земаља које баштине вриједности савременог и цивилизованог и демократског свијета, од којих су већина њих били браниоци слободе и у вријеме Хладног рата.

Црна Гора је осигурала своје границе, територију и државни национални идентитет, јер је постала дио најмоћнијег војног и политичког савеза у историји, који почива на члану 5 Вашингтонског уговора, у коме се каже да је напад на једну чланицу НАТО-а напад на све. То је изузетна гаранција сигурности за нашу земљу, која би с овом величином тешко могла водити политику неутралности или развијати сопствене оружане снаге, тако да нама систем колективне безбједности итекако одговара – нагласио је министар.

Шеф дипломатије је навео да смо чланством у НАТО добили и конкретне бенефите, као што су заштита нашег неба, од стране савезника Италије и Грчке. Поред наведеног указао је на бројне економске бенефите. „Према подацима Националне туристичке организације број туриста из земаља чланица НАТО-а порастао је 25%, а ниво инвестиција из земаља чланица НАТО у првих шест мјесеци прошле године повећао се 2,5 пута у односу на претходни период. Подсјећам да су то најразвијеније земље у свијету или међу најразвијенијима“, нагласио је министар Дармановић.

Подсјетио је да је Црна Гора кроз НАТО присутна у више међународних мисија:

„Како је рекао амерички потпредсједник САД Мајк Пенс – нема малих, него само добрих и лоших савезника. Ми смо повећали учешће у Авганистану, данас смо такође присутни у оквиру операције НАТО-а на истоку у Латвији, затим у КФОР-у на Косову, а имаћемо и дио снага у Ираку за обуку ирачких безбједносних снага“, навео је министар.

Када је ријеч о евроатлантским аспирацијама региона, министар је казао да је рјешавањем спора између Грчке и Сјеверне Македоније отворен пут још једној чланици из нашег региона у НАТО. Стога, читав јужни појас Западног Балкана сада је под НАТО кишобраном.

„Будуће учлањење Сјеверне Македоније ће томе веома допринијети, а Црна Гора је била и остаје велики заговорник политике отворених врата. Сусједе смо подржавали за чланство у НАТО, радили смо предано на томе да помогнемо Сјеверној Македонији, нарочито у посљедњих годину дана кад смо били предсједавајући Америчко-јадранске повеље, јер вјерујемо да то доприноси стабилности и сузбија утицај трећих страна на наш регион“, казао је министар Дармановић.

Нагласио је да Црна Гора има јако добре односе са свим пријатељима и партнерима из региона:

„Политика добросусједства, поред чланства у НАТО и европске агенде, један је од три стуба црногорске вањске политике, истакао је шеф црногорске дипломатије, уз оцјену да настојимо задржати такав приступ и када имамо различите погледе и интересе.

Говорећи о проширивању дипломатско-конзуларне мреже, министар Дармановић је казао да је Влада донијела одлуку о отварању амбасада у Хагу и Копенхагену као и Генералног конзулата у Истанбулу.

„Имамо намјеру да отворимо дипломатска представништва у Холандији и у Данској. Немамо ниједно дипломатско представништво у Скандинавији, а у Данској живи приличан број наших грађана и то је једина земља од свих скандинавских која је истовремено чланица НАТО-а и ЕУ. Из Копенхагена ћемо покривати друге скандинавске земље, док је Хаг средиште важних међународних судских и других институција.“ Упоредо са тим, казао је министар Дармановић „Истанбул је огромни економски и политички центар савремене Турске и Генерални конзулат би могао да има двојаку функцију, а то је да омогућава заштиту интереса наших бројних грађана и да допринесе економским везама двије државе“.

Министарство вањских послова