Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Тирана: Одржан састанак А-5 на нивоу политичких директора министарстава одбране и вањских послова

Тирана: Одржан састанак А-5 на нивоу политичких директора министарстава одбране и вањских послова
Датум објаве: 19.04.2019 14:10 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Састанак на нивоу политичких директора министарстава одбране и вањских послова земаља чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А-5), одржан је данас је у Тирани, у склопу овогодишњег, албанског предсједавања Повељом.

Црну Гору су представљали генерални директор за НАТО и политику безбједности Министарства вањских послова, Владимир Вучинић и генерални директор Директората за политику и планирање одбране Министарства одбране, мр Ивица Ивановић.

На састанку су разматрани актуелни безбједносни и политички изазови у региону, са посебним фокусом на НАТО политику отворених врата, будуће пројекте у оквиру Повеље, те заједничко учешће у мировним мисијама и операцијама.

Генерални дикректор Вучинић је говорио о неопходности још тјешње сарадње чланица и посматрача А5, као услова за успјешно суочавање са новим глобалним пријетњама и безбједносним изазовима. Истакао је допринос држава посматрача и, у том контексту, нагласио је да Црна Гора снажно подржава проширење Повеље, у циљу јачања мисија због које је и створена. Вучинић је указао и на значај спровођења демократских реформи уз подршку ЕУ, НАТО и САД, као пресудних за успјешно окончање овог процеса. У том свијетлу, изразио је посебну захвалност САД-у на посвећености Повељи, те на конструктивној и континуираној подршци региону.

Генерални директор Ивановић је нагласио улогу А-5 у промовисању добросусједских односа, регионалне сарадње и јачању међусобног повјерења. Истакао је да је ријеч о значајном форуму за сарадњу у креирању дугорочног мира и стабилности Западног Балкана, наглашавајући успјешну имплементацију активности током прошлогодишњег, црногорског предсједавања А-5 Повељом. Изразио је очекивање да ће се интензивна сарадња на свим пројектима наставити и током ове године, наглашавајући потребу јачања сарадње, као кључне у процесу напретка и стабилности региона. Он је потврдио посвећеност Црне Горе промоцији евроатлантских вриједности кроз механизме А-5 и спремност да пружи политичку и експертску подршку свим земљама аспирантима за чланство у НАТО. Ивановић је нагласио значајну и конструктивну улогу Сједињених Америчких Држава, НАТО и ЕУ у успјешном спровођењу реформских процеса у региону Западног Балкана.

Генерални директор Ивановић је данас потписао и План билатералне сарадње у домену одбране између Црне Горе и Косова за 2019. годину.