Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Tirana: Održan sastanak A-5 na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova

Tirana: Održan sastanak A-5 na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova
Datum objave: 19.04.2019 14:10 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Sastanak na nivou političkih direktora ministarstava odbrane i vanjskih poslova zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A-5), održan je danas je u Tirani, u sklopu ovogodišnjeg, albanskog predsjedavanja Poveljom.

Crnu Goru su predstavljali generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova, Vladimir Vučinić i generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ministarstva odbrane, mr Ivica Ivanović.

Na sastanku su razmatrani aktuelni bezbjednosni i politički izazovi u regionu, sa posebnim fokusom na NATO politiku otvorenih vrata, buduće projekte u okviru Povelje, te zajedničko učešće u mirovnim misijama i operacijama.

Generalni dikrektor Vučinić je govorio o neophodnosti još tješnje saradnje članica i posmatrača A5, kao uslova za uspješno suočavanje sa novim globalnim prijetnjama i bezbjednosnim izazovima. Istakao je doprinos država posmatrača i, u tom kontekstu, naglasio je da Crna Gora snažno podržava proširenje Povelje, u cilju jačanja misija zbog koje je i stvorena. Vučinić je ukazao i na značaj sprovođenja demokratskih reformi uz podršku EU, NATO i SAD, kao presudnih za uspješno okončanje ovog procesa. U tom svijetlu, izrazio je posebnu zahvalnost SAD-u na posvećenosti Povelji, te na konstruktivnoj i kontinuiranoj podršci regionu.

Generalni direktor Ivanović je naglasio ulogu A-5 u promovisanju dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i jačanju međusobnog povjerenja. Istakao je da je riječ o značajnom forumu za saradnju u kreiranju dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana, naglašavajući uspješnu implementaciju aktivnosti tokom prošlogodišnjeg, crnogorskog predsjedavanja A-5 Poveljom. Izrazio je očekivanje da će se intenzivna saradnja na svim projektima nastaviti i tokom ove godine, naglašavajući potrebu jačanja saradnje, kao ključne u procesu napretka i stabilnosti regiona. On je potvrdio posvećenost Crne Gore promociji evroatlantskih vrijednosti kroz mehanizme A-5 i spremnost da pruži političku i ekspertsku podršku svim zemljama aspirantima za članstvo u NATO. Ivanović je naglasio značajnu i konstruktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, NATO i EU u uspješnom sprovođenju reformskih procesa u regionu Zapadnog Balkana.

Generalni direktor Ivanović je danas potpisao i Plan bilateralne saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Kosova za 2019. godinu.