Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Darmanović-Šuten: Holandija podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Darmanović-Šuten: Holandija podržava evropsku perspektivu Crne Gore
Datum objave: 16.04.2019 17:21 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, koju je predvodila ambasadorka Erika Šuten, direktorica za Evropu i Zapadni Balkan.

Ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Crne Gore i Holandije, te ukazao na važnost kontinuiranog političkog dijaloga i intenziviranja ekonomske saradnje, naročito u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede. Na toj liniji, istakao je uvjerenje da će najavljeno otvaranje Ambasade Crne Gore u Hagu doprinijeti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa. Saglasivši se sa tom ocjenom, ambasadorka Šuten je naglasila da saradnja između dvije države bilježi pozitivan razvoj, što je i dodatno afirmisano odlukom Crne Gore da otvori diplomatsko predstavništvo u Holandiji.

U pogledu evropske integracije Crne Gore, šef crnogorske diplomatije je naglasio da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja prioritet Vlade, te dodao da očekujemo nastavak holandske podrške u ovom procesu. Ambasadorka Šuten je istakla da Holandija podržava evropsku perspektivu Crne Gore, stoga će i u narednom periodu nastaviti da pružaju ekspertsku i drugu pomoć. Pohvalila je crnogorske aktivnosti u integracionom procesu, te pozvala na nastavak sprovođenja reformske agende, naglasivši da Crna Gora predstavlja konstruktivnog aktera na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku je ukazano da su odnosi između dvije države dodatno osnaženi partnerstvom u okviru NATO-a. „Dobro je što imamo Crnu Goru kao partnera na našoj strani u NATO“, kazala je ambasadorka Šuten i ukazala na crnogorski doprinos u djelovanju Alijanse.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju zajedničke ciljeve i podudarne interese u domenu bilateralne agende, evropskih poslova i saradnje u multilateralnim strukturama.