Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MVPEI
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović na Konferenciji mladih parlamentaraca država EU i Zapadnog Balkana

Ministar Darmanović na Konferenciji mladih parlamentaraca država EU i Zapadnog Balkana
Datum objave: 15.04.2019 14:10 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Integracija u porodicu najrazvijenijih evropskih demokratija predstavlja jedini okvir koji garantuje stabilnost, razvoj i prosperitet regiona i Evrope, ocijenio je ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović danas u Skupštini Crne Gore, gdje je govorio na Konferenciji mladih parlamentaraca iz država Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Na panelu posvećenom perspektivama politike proširenja u kontekstu predstojećih izbora za Evropski parlament, ministar Darmanović je kazao da je prošla godina bila veoma značajna za proces evropske integracije država Zapadnog Balkana, u prvom redu iz razloga usvajanja nove Strategije proširenja, prema kojoj je 2025. definisana kao godina potencijalnog proširenja zasnovanog na principima regate i pojedinačne evaluacije napretka država kandidata. Na toj liniji, naglasio je da je kontinuitet politike proširenja neophodan za dalju stabilizaciju, ekonomski razvoj i konkurentnost Evrope na globalnom nivou.

„Zadovoljni smo činjenicom da je program predsjedavajuće trojke Savjetom EU svrstao pitanje proširenja među prioritete, što potvrđuje da će integracija regiona nastaviti da bude važan segment evropske politike u narednom periodu“, istakao je šef crnogorske diplomatije. Dodao je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i naglasio da regionalna saradnja predstavlja najbolji okvir za postizanje napretka na tom putu.

Na panelu su govorili i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Artemis Dralo.