Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Црна Гора посвећена сарадњи са УН-ом: У фокусу заједничких активности одрживи развој и европска агенда

Црна Гора посвећена сарадњи са УН-ом: У фокусу заједничких активности одрживи развој и европска агенда
Датум објаве: 25.03.2019 16:12 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Дванаести састанак Надзорног комитета за праћење имплементације Интегрисаног програма сарадње Црне Горе и Уједињених нација, на којем је било ријечи о резултатима сарадње у 2018. години и планираним активностима за 2019., одржан је данас у Подгорици. 

Састанком су копредсједавали министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић и резидентна координаторка Система УН у Црној Гори Фиона Меклуни.

Министар Дармановић је изразио задовољство резултатима заједничких активности Владе Црне Горе и Система УН у земљи под модалитетом „Дјелујући као један“, а у оквиру четири области - демократско управљање, одрживост животне средине, социјална инклузија и економско управљање. Указао је и на комплементарност испуњавања циљева дефинисаних у Агенди 2030 и европске агенде, уз оцјену да „посвећеност изградњи друштва заснованог на демократским вриједностима, владавини права и поштовању основних људских права и слобода представља приоритет Владе Црне Горе.“ На путу ка том циљу, пренио је очекивања у погледу даље подршке УН система, а посебно оснажене Канцеларије резидентне координаторке.

Резидентна координаторка УН у Црној Гори Фиона Меклуни истакла је да Систем УН у земљи остаје посвећен пружању подршке Влади Црне Горе на путу ка Европској унији и у остваривању Агенде одрживог развоја до 2030. “Од ове године тим УН ради у новој, реформисаној структури. Ријеч је глобалној реформи рада Система Уједињених нација на националном нивоу коју је иницирао Генерални секретар УН са циљем ојачања подршке земљама чланицама у остваривању 17 Циљева одрживог развоја.” – казала је Меклуни, нагласивши да Систем УН наставља снажну подршку Црној Гори у суочавању са кључним изазовима у областима одрживог развоја и људских права.

У оквиру заједничких интервенција у 2018. години, Влада и Систем УН спровели су програме и пројекте укупне вриједности 13 милиона америчких долара, а вриједност заједничких интервенција планираних за 2019. износи 16,9 милиона америчких долара.