Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Брисел: Црна Гора фокусирана на развој туризма и „плави раст''

Брисел: Црна Гора фокусирана на развој туризма и „плави раст
Датум објаве: 21.02.2019 13:00 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Црна Гора је, током свог предсједавања Стратегијом Европске уније за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), посвећена и значајно доприноси промовисању развоја туризма и области плавог раста, који представљају важан фактор за свеукупан напредак Јадранско-јонског региона, поручено је на састанку Управног одбора ЕУСАИР-а.

Девети састанак УО ЕУИСАР-а, којим су предсједавале генерална директорица за ЕУ у Министарству вањских послова и ЕУСАИР национална кординаторка, Јелена Бурзан, и замјеница главног преговарача-национална ИПА координаторка и ЕУСАИР национала координаторка за ЕУ фондове у Канцеларији за европске интеграције, Ивана Глишевић Ђуровић, одржан је у Бриселу 20-21. фебруара 2019.

То је други састанак УО ЕУИСАР-а, који је организован у оквиру једногодишњег црногорског предсједавања, на којем су, поред представника Црне Горе, учествовали и представници осталих земаља чланица - Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке, Италије, Словеније и Србије. Они су разговарали о предстојећим активностима, ЕУИСАР форуму који ће у мају бити одржан у Будви, а дефинисали су и наредне кораке у циљу припреме за наредну финансијску перспективу (2021-2027) и даљег и успјешнијег спровођења ЕУСАИР-а.

КЕИ

„Учешц́е у спроводјењу ЕУСАИР-а, а које поцива на приступу медјусекторског управљања, представља значајну подршку процесу европске интеграције и поред осталог омогућава и земљама Западног Балкана да блиско сарађују са државама чланицама ЕУ у дефинисању приоритета који су од знацаја за цијелу Јадранско-јонску макрорегију“, рекла је Бурзан.

„Црна Гора, као прва предсједавајуц́а земља која није чланица ЕУ, намјерава и даље да спроводи дугорочне циљеве ЕУСАИР-а. Током предсједавања смо фокусирани на промоцију плавог раста и развој туризма, имајући у виду знацај ових сектора за укупан економски просперитет Јадранско-јонског региона“, навела је Бурзан.

Замјеница главног преговарача-национална ИПА координаторка подсјетила да је Стратегија ЕУ за Јадранско – јонски регион усвојена 2014. године и нагласила знацај даљег ускладјивања приоритета и циљева ЕУСАИР-а са највазнијим документима којима це се дефинисати приоритети финансирања у наредној финансијској перспективи (2021-2027).

„Наша намјера је да, након 2020. године, ЕУСАИР буде замишљен као широка и снажна регионална развојна стратегија, како на националном, тако и на нивоу ЕУ. Увјеравам вас да ц́е Црна Гора бити сигуран и поуздан партнер свима вама у будуц́им активностима ЕУСАИР-а, са циљем даљег развоја нашег региона“, закључила је она.

Састанку је претходио састанак високих званичника за макреорегионалне стратегије.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ/МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА