Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Министар Дармановић у Берлину: Стабилан Западни Балкан значи снажнија Европа

Министар Дармановић у Берлину: Стабилан Западни Балкан значи снажнија Европа
Датум објаве: 12.02.2019 17:25 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПДругог дана посјете Савезној Републици Њемачкој министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић је у Институту Аспен у Берлину говорио на тему евроатлантске интеграције Црне Горе. "Прошла година је за Западни Балкан била веома успјешна у погледу интеграције у европске и евроатлантске структуре" оцијенио је министар, истакавши да једино стабилан и безбједан Западни Балкан доприноси одрживости развојне и безбједносне архитектуре Европе.

На тој линији је указао на потребу и важност снажног присуства Европске уније и Алијансе у региону, као кључних покретача реформских процеса уз оцјену да "усвајајући НАТО и ЕУ стандарде, осим што јачамо безбједност, стабилност, принципе демократије и владавине права, истовремено подстичемо економски и општи друштвени развој у нашим државама".

Министар Дармановић је данас имао и веома садржајне разговоре у Бундестагу, гдје је, у одвојеним сусретима, разговарао са предсједником Одбора за питања ЕУ Гунтером Крихбаумом, предсједником Одбора за вањске послове Норбертом Ретгеном, као и члановима Парламентарне групе за југоисточну Европу.

У разговорима је исказан интерес за наставак сарадње са Бундестагом, нарочито у контексту актуелног момента процеса европске интеграције у којем се налази Црна Гора. Министар је, такође, указао на пуну посвећеност реформама у кључним областима, изразивши задовољство сарадњом коју у том правцу остварујемо са званичним Берлином.

У сусретима у Бундестагу шеф црногорске дипломатије је охрабрио и даље интензивирање парламентарне сарадње двије државе.Министарство вањских послова