Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Позив за пријављивање кандидата за чланство у Комитету за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД)

Датум објаве: 12.02.2019 09:32 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


Канцеларија Високог комесара за људска права доставила је позив Генералног секретара Уједињених нација за пријављивање кандидата за чланство у Комитету за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД). Избори за Комитет биће одржани на 28. састанку страна уговорница Конвенције о укидању свих облика расне дискриминације, у Њујорку, 21. јуна 2019. године.

Од експерата се, између осталог, очекује да буду личности високих моралних квалитета и препознате компетенције у области промоције и заштите људских права. Чланови се бирају на период од четири године и имају право на реизбор.
Државе уговорнице кандидују једног експерта, који, у случају избора, дјелује у личном својству.

Приликом избора кандидата води се рачуна о равномјерној географској и заступљености различитих правних система. На предстојећим изборима бира се девет чланова Комитета.

Рок за достављање пријава Министарству вањских послова је 21. фебруар 2019. године. Комисија за избор кандидата за чланство у уговорним тијелима Уједињених нација за људска права ће размотрити испуњеност услова пријављених кандидата и процијенити сврсисходност подношења кандидатуре.

Детаљније информације о Комитету, начину избора чланова и њиховом мандату, формулар за пријаву кандидата, доступни су овдје, као и на линку: хттпс://www.охцхр.орг/ЕН/ХРБодиес/ЦЕРД/Пагес/Елецтионс.аспx.