Мања слова Већа слова РСС
МФА.ГОВ.МЕ маил
Дипломариус
Евиденција исељеника

МВП

МАРРИ
ЦЕИ

МВПЕИ

ПДВ и Царина

>

Дармановић у Берлину: Њемачка савезник и партнер који снажно подржава европски пут Црне Горе

Дармановић у Берлину: Њемачка савезник и партнер који снажно подржава европски пут Црне Горе
Датум објаве: 11.02.2019 19:28 | Аутор: МВП

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић борави у радној посјети СР Њемачкој, на позив њемачког шефа дипломатије Хајка Маса.

Током првог дана посјете шеф црногорске дипломатије састао се са њемачким колегом Хајком Масом. "Црна Гора је захвална СР Њемачкој на континуираној помоћи остварењу наших стратешких спољнополитичких приоритета – пуноправног чланства у НАТО и напретка у процесу приступања ЕУ" истакао је министар Дармановић, те поновио да је посвећеност и преданост Црне Горе испуњавању кључних задатака Алијансе и критеријума за чланство у ЕУ неупитна. 

У разговору са министром Масом казао је и да је за нашу државу посебно значајна њемачка политичка и експертска подршка у кључним областима - владавини права, борби против организованог криминала и корупције, реформи правосудног система, слободи медија, те јачању безбједносног и одбрамбеног сектора. Такође, указао је на могућност снажнијег економског повезивања, истакавши да је "Црна Гора веома отворена за веће присуство њемачког капитала на нашем тржишту и пуну валоризацију потенцијала за економску сарадњу двије државе." 

МВПМинистар Мас је казао да ће Њемачка наставити да пружа пуну подршку реформским процесима и интеграцији Црне Горе у ЕУ. "Ваше мјесто је у Европској унији и ако овако наставите, успјех на том путу је сигуран", оцијенио је шеф њемачке дипломатије. Истакао је да Њемачка чврсто подржава европску перспективу земаља региона те да је, у циљу јачања стабилности цијеле Европе кључно да врата Уније буду отворена. "Западни Балкан је саставни дио Европе и у том смислу, подршка Њемачке ја јасна и врло снажна", закључио је Мас. 

Саговорници су поздравили свеукупне међудржавне односе Црне Горе и СР Њемачке и указали на важност политичког дијалога на високом нивоу. 

Министар Дармановић је данас у Берлину, разговарао и са вањскополитичким савјетником савезне канцеларке Јаном Хекером. Министар је изразио увјерење да је будућност Западног Балкана у ЕУ, те нагласио да успјех политике проширења представља основ дугорочне стабилности и безбједности региона. Такође, обострано је указано на значај процеса европске интеграције за даљи развој земаља Западног Балкана.


МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА