Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Državni sekretar ambasador Zoran Janković učestvovao na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a

Državni sekretar ambasador Zoran Janković učestvovao na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a
Datum objave: 06.02.2019 10:41 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar ambasador Zoran Janković učestvovao je na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u regionu OEBS-a, održanoj u Bratislavi, 5-6. februara, na poziv predsjedavajućeg OEBS-a, slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka. Osim predstavnika država učesnica na visokom nivou, konferencija je okupila i brojne predstavnike međunarodnih organizacija, jevrejskih zajednica i nevladinog sektora koji su u okviru ekspertskih panela diskutovali o bezbjednosti jevrejskih zajednica, ulozi obrazovanja, medija i društvenih mreža i civilnog sektora u odgovoru na netoleranciju i diskriminaciju.

U obraćanju tokom prvog dana Konferencije, ambasador Janković je istakao da antisemitizam i drugi oblici diskriminacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost država, te da zahtijevaju sistematičan i odlučan odgovor. On je istakao da je Crna Gora oduvijek njegovala civilizacijske vrijednosti na kojima počivaju demokratska društva i da ima dugu tradiciju očuvanja međukulturne i međunacionalne tolerancije. Odlučni smo u borbi protiv svih oblika diskriminacije, govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje i predano radimo na jačanju nacionalnih kapaciteta i odgovora pravosudnih organa na ove pojave, naglasio je Janković.

Predstavnici država učesnica su izrazili zabrinutost zbog negativnog trenda širenja antisemitisktičkog narativa i govora mržnje koji ugrožava stabilnost društva i može biti uzrok šireg nasilja, te iskazali odlučnost u osudi svih oblika antisemitizma, kao i drugih oblika netolerancije i nasilja nad manjinskim zajednicama, po bilo kojem osnovu.

Državni sekretar ambasador Janković je na marginama Konferencije imao niz bilateralnih susreta sa šefovima delegacija drugih država učesnica.