Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Potvrđena snažna podrška Finske evropskoj integraciji Crne Gore

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Potvrđena snažna podrška Finske evropskoj integraciji Crne Gore
Datum objave: 17.01.2019 17:01 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Kimmo Räisänen Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Finskoj, gdje se sastao sa šefom finske diplomatije Timom Soinijem.

Tokom razgovora, u čijem je fokusu bilo predstojeće predsjedavanje Finske Savjetom Evropske unije u drugoj polovini ove godine, potvrđena je snažna podrška Crnoj Gori u procesu evropske integracije. Sagovornici su naglasili značaj politike proširenja u kontekstu daljeg jačanja stabilnosti i regionalnog razvoja i apostrofirali važnost poštovanja principa procjene napretka kandidata na osnovu individualnih zasluga.

Istaknut je obostrani interes za daljim snaženjem privredne saradnje, naročito u oblastima energetike i turizma. Na toj liniji, ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo interesovanjem finskih kompanija za investicione aktivnosti i ohrabrio njihovo učešće u realizaciji kapitalnih projekata u Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o izazovima sa kojima se suočava EU, dešavanjima na globalnom planu, kao i o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu i Evropi.

Tokom posjete Helsinkiju, ministar Darmanović je posjetio Evropski centar za izvrsnost za suzbijanje hibridnih prijetnji, kojom prilikom je prenio interesovanje Crne Gore da postane članica Centra i da sarađuje sa zemljama EU i NATO u ovoj oblasti.MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA