Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Potvrđena posvećenost zemalja Zapadnog Balkana suzbijanju ilegalne trgovine malim i lakim oružjem

Pariz: Ministar Darmanović na ministarskom sastanku u okviru SALW inicijative

Pariz: Ministar Darmanović na ministarskom sastanku u okviru SALW inicijative
Datum objave: 11.12.2018 15:02 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Parizu na sastanku na visokom nivou u okviru francusko-njemačke inicijative sa suzbijanje ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu (SALW).

Domaćini sastanka, na kojem su razmatreni rezultati ostvareni u ovoj oblasti kao i dinamika sprovođenja "Mape puta" usvojene na londonskom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, bili su šefovi diplomatija Francuske i Njemačke Žan-Iv Le Drijan i Heiko Mas.

Ministar Darmanović je kazao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima i ciljevima, u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma te spriječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja. Na toj liniji, istakao je da je razvijen efektivan nacionalni okvir, u skladu sa standardima Evropske unije i relevantnim strateškim dokumentima, sa ciljem da se obezbijedi potpuna usklađenost sa međunarodnim obavezama, naročito restriktivnim mjerama usvojenim od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i EU.

"Sve naše dosadašnje aktivnosti potvrda su spremnosti Crne Gore da aktivno doprinosi regionalnim i međunarodnim naporima u ovom domenu", kazao je Darmanović, podsjećajući da je prvi sastanak u ovom radnom okviru organizovan upravo u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva unutrašnjih i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da nekontrolisana dostupnost i nedozvoljena trgovina ovim oružjem predstavljaju ozbiljnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti, kao i procesima pomirenja u konfliktim područjima te zajedničkim naporima međunarodne zajednice u postizanju trajnog mira i održivog razvoja. "Zato ulaganje u efikasniju politiku upravljanja malim i lakim naoružanjem istovremeno predstavlja ulaganje u prevenciju sukoba i suzbijanje terorizma, organizovanog kriminala ali i zaštite ljudskih prava i sloboda" kazao je ministar Darmanović. 

Podsjetio je i na brojne projekte koje je Crna Gora realizovala u saradnji sa međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a u cilju eliminisanja postojećih viškova naoružanja i municije na svojoj teritoriji, te kazao da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, daju svoj doprinos odlučnom i zajedničkom odgovoru na sve izazove u ovoj oblasti.

Ministarstvo vanjskih poslova