Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Milano: Privrženost osnovnim vrijednostima OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova

Milano: Privrženost osnovnim vrijednostima OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova
Datum objave: 06.12.2018 18:31 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvuje na 25. zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS-a koji se održava danas i sjutra u Milanu.
MVP
Govoreći o ulozi OEBS-a u pravcu jačanja bezbjednosti, ministar Darmanović je kazao da su aktivnosti organizacije i puno poštovanje temeljnih vrijednosti OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje bezbjednosnih izazova. „Aktuelne krize samo potvrđuju relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i pokazuju značaj uloge koju OEBS ima u obezbjeđivanju jedinstvene platforme za konstruktivni dijalog o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima“, istakao je Darmanović, ukazavši na neophodnost čvrste privrženosti osnovnim vrijednostima OEBS-a - poštovanju demokratije, vladavine prava, te ljudskih prava i sloboda.

U kontekstu nedavne upotrebe vojne sile i ruskih aktivnosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, koje trenutno predstavljaju najveći i najozbiljnji izazov evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, Darmanović je ocijenio da se radi o još jednoj direktnoj posljedici kršenja temeljnih principa na kojima OEBS odnosno međunarodni poredak počivaju. Podsjetio je da je Crna Gora izrazila zabrinutost zbog incidenta i pridružila se pozivima za deeskalaciju tenzija. Na toj liniji ponovio da Crna Gora u potpunosti podržava rješavanje krize mirnim i diplomatskim putem, uključujući i Trilateralnu kontaktnu grupu i Normandijski format, koja se temelji na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.
MVP
MVP
Na marginama Ministarskog savjeta, šef crnogorske diplomatije je razgovarao sa italijanskim kolegom Enzom Moaverom Milanezijem. Sagovornici su pozdravili priroritete italijanskog predsjedavanja usmjerene na jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja, borbe protiv radikalizacije, promocije dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, borbe protiv netolerancije i diskriminacije te jačanja strukturnog dijaloga.
Danas je u Milanu ministar Darmanović razgovarao i sa šefom diplomatije Slovačke Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Jermenije Zohrabom Mnatsakanijanom, kao i azerbejdžanskim kolegom Elmarom Mamadjarovim.

Delegacija Crne Gore je, tokom Ministarskog savjeta u Milanu, učestvovala na pratećem događaju koji je bio posvećen inicijativi Francuske i Njemačke za sveoubuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) na Zapadnom Balkanu i usvojenoj mapi puta.


Ministarstvo vanjskih poslova