Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a Briselu: Alijansa privržena politici otvorenih vrata

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a Briselu: Alijansa privržena politici otvorenih vrata
Datum objave: 05.12.2018 15:05 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu.

Prvog dana šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a usvojili su Zajedničku izjavu o kršenju Sporazuma o zabrani upotrebe balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF).

Takođe, razmatrali su najvažnija pitanja vezana za evroatlantsku bezbjednost, uključujući pitanja odnosa s Rusijom, bezbjednosti južnih granica Alijanse i implementacije Okvira za jug Alijanse, a bilo je riječi i o strateškoj stabilnosti i odgovoru na bezbjednosne izazove. 

Održana je i posebna sesija s ministrima vanjskih poslova Gruzije i Ukrajine kako bi se razmotrila bezbjednosna situacija u regionu, kao i mogući vidovi podrške i saradnje Alijanse u reformskim procesima i jačanju odbrambenih kapaciteta.

Drugog dana sastanka održana je sesija o Zapadnom Balkanu u svijetlu nedavnih dešavanja u regionu, kao i diskusija o evroatlantskoj perspektivi u skladu sa zaključcima julskog Samita NATO. Takođe, održana je i sesija o Avganistanu u formatu „Odlučna podrška“ na kojoj je razmotrena situacija u toj zemlji nakon parlamentarnih i u susret predsjedničkim izborima, kao i napredak u reformama i mirovnom procesu.

Ministar Darmanović je istakao značaj koji Crna Gora, kao mediteranska država i saveznica, pridaje stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga. U odnosu na politiku otvorenih vrata i države regiona, istakao je punu podršku Crne Gore evroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana i zaključcima julskog Samita NATO u pogledu pristupanja Makedonije NATO-u. Takođe, posebno je ukazao na važnost današnje odluke o spremnosti Alijanse da prihvati godišnji Nacionalni program (ANP) Bosne i Hercegovine. 

U tom kontekstu, informisao je o dosadašnjoj podršci Crne Gore Makedoniji i BiH, ali i otvorenosti prema drugim državama koje za to iskažu spremnost. Ministar Darmanović je ponovio važnost vidljivosti i prisustva NATO-a u regionu i jednakog razumijevanja saveznica po pitanju bezbjednosti Zapadnog Balkana, kao i značaja održavanja teme politike otvorenih vrata visoko na dnevnom redu Alijanse. 

U okviru sastanka u formatu misije „Odlučna podrška“, ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti s angažovanjem u Avganistanu. Takođe, pohvalio je održavanje parlamentarnih izbora uz visok stepen izlaznosti građana Avganistana, posebno žena i manjina, i uloge avganistanskih bezbjednosnih snaga koje su osigurale sprovođenje izbora i pored brojnih izazova. 

Na marginama sastanka, ministar Darmanović je imao i kraće susrete sa Majkom Pompeom, državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država, Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO, ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, ministarkom vanjskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, slovenačkim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom, danskim kolegom Andersom Samuelsenom, bugarskom ministarkom vanjskih poslova Ekaterinom Zaharievom, albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, kao i sa norveškom ministarkom vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide.


MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA