Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Ministar Darmanović u Japanu: U fokusu današnjih razgovora Crna Gora kao atraktivna turistička i investiciona destinacija

Ministar Darmanović u Japanu: U fokusu današnjih razgovora Crna Gora kao atraktivna turistička i investiciona destinacija
Datum objave: 02.11.2018 14:14 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPU okviru trećeg dana posjete Japanu crnogorski šef diplomatije razgovarao je sa Hidejuki Tanakom, parlamentarnim zamjenikom ministra zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma.

Ministar Darmanović je naglasio da u oblasti turizma postoje brojne mogućnosti jačanja saradnje dvije države, naročito imajući u vidu zainteresovanost japanskih turista i značajnu perspektivu rasta ovog sektora i razvoj Crne Gore kao privlačne destinacije sa cjelogodišnjom turističkom ponudom.

Parlamentarni zamjenik ministra Tanaka je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića, koju, kako je istakao, smatra veoma važnom u kontekstu snaženja bilateralnih odnosa dvije države.

U razgovoru sa Jasukazu Irinom, izvršnim potpredsjednikom Japanske spoljno- trgovinske organizacije (JETRO) ministar Darmanović je ukazao na političku i makroekonomsku stabilnost Crne Gore i povoljan investicioni ambijent. Izrazio je zadovoljstvo iskazanom namjerom JETRO da se do kraja godine organizuje seminar na temu investicija, koji će biti prilika da zemlje Zapadnog Balkana predstave Japanu svoje investicione potencijale.

Na toj liniji, ministar Darmanović je prenio spremnost Privredne komore Crne Gore da organizuje crnogorsko- japanski biznis forum u cilju međusobnog predstavljanja i sagledavanja mogućnosti snaženja privredne saradnje dvije države.

Izvršni potpredsjednik Irino je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Darmanovića, te istakao očekivanje da će planirani biznis forumi unaprijediti saradnju Japana i Crne Gore podsjetivši na inicijativu japanskog premijera Abea za unapređenje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana. Informisao je o konkretnim aktivnostima preduzetim u cilju sprovođenja ove inicijative.

Posjeta ministra Darmanovića Japanu bila je prilika da se utvrde smjernice za dalje snaženje ukupnih odnosa dvije prijateljske zemlje i definišu prioritetne oblasti i projekti od zajedničkog interesa za saradnju u predstojećem periodu, s obzirom na obostrano iskazanu spremnost za unaprjeđenje i produbljivanje ukupnih bilateralnih, a posebno privrednih veza.