Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Uprava za dijasporu
Ljetnja skola
>

Tokio: Crna Gora i Japan posvećeni jačanju saradnje

Tokio: Crna Gora i Japan posvećeni jačanju saradnje
Datum objave: 01.11.2018 17:16 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas u Tokiju sa ministrom vanjskih poslova Japana Taro Konom.

„Crna Gora i Japan grade čvrsto prijateljstvo, na čijim osnovama jačamo saradnju u svim oblastima od obostranog interesa“ kazao je Darmanović, istakavši da je njegova prva zvanična posjeta Japanu izraz želje i interesa Crne Gore da snaži politički dijalog sa Japanom na visokom nivou, te da Vlada Crne Gore veoma cijeni dosadašnju razvojnu pomoć Japana, usmjerenu uglavnom na oblasti obrazovanja i zdravstva.

Ukazao je i na brojne mogućnosti za dalje jačanje ekonomskih veza, naročito u oblastima turizma i visokih tehnologija.

Ministar Kono je istakao da „Japan pridaje važnost bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, koja je prošle godine ušla u NATO, predvodnik je procesa integracije u EU i igra vodeću ulogu u stabilnosti i razvoju regiona Zapadnog Balkana“.

U tom kontekstu, najavio je ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iz Crne Gore, što će dati novu dinamiku političkim kontaktima i odnosima dvije zemlje. Kazao je i da Crna Gora privlači pažnju japanskih turista, što predstavlja potencijal za dalje jačanje saradnje koji treba iskoristiti.

Šefovi diplomatija Crne Gore i Japana saglasili su se da će ova posjeta dati dodatan impuls snaženju prijateljstva dvije države i crnogorskog i japanskog naroda.

Ministar Darmanović se u Tokiju sastao i sa državnim ministrom ekonomije, trgovine i industrije Jošihiro Sekijem. Sagovornici su ocijenili da, pored prisutnih japanskih investitora u Crnoj Gori, postoji potencijal za privlačenje novih, te izrazili interes za snaženjem ekonomske saradnje, naročito u oblasti turizma.

Turistički potencijali Crne Gore bili su i ključna tema razgovora ministra Darmanovića sa Tadaši Šimurom, predsjednikom Japanske asocijacije turističkih agencija- JATA. Ukazano je na potrebu intenziviranja promocije Crne Gore u Japanu, naročito imajući u vidu pozicioniranje naše države kao veoma atraktivne i eksluzivne turističke destinacije.

Šef crnogorske diplomatije razgovarao je danas i sa predstavnicima Društva crnogorsko-japanskog prijateljstva. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima i aktivnostima na planu snaženja saradnje dvije države.