Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Svako može i treba da bude branilac ljudskih prava, bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo

Svako može i treba da bude branilac ljudskih prava, bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo
Datum objave: 12.10.2018 15:55 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ko su branioci ljudskih prava, u kakvom kontekstu žive i rade, sa kojim se izazovima suočavaju bile su ključne teme panel diskusije na Pravnom fakultetu posvećene 20. godišnjici usvajanja Deklaracije o braniocima ljudskih prava, kojom se potvrđuje značaj i legitimitet rada u oblasti ljudskih prava i potvrđuje da je svako branilac ljudskih prava svojim djelovanjem, bez obzira na pol, godine, etničku pripadnost ili društveni status.

„Deklaracija o braniocima ljudskih prava predstavlja okvir za promovisanje sloboda i jačanje demokratije. Kako se navodi i u samoj Deklaraciji „Svako ima pravo, pojedinačno i zajedno sa drugima, da promoviše i teži zaštiti i ostvarivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda". Dakle, odgovornost za zaštitu ljudskih prava je na svima nama“ – kazao je Ivan Ivanišević, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, ističući da „svako može i treba da bude branilac ljudskih prava, bez obzira na bilo kakvo lično svojstvo“.

Diskusija o primjeni Deklaracije o braniocima ljudskih prava okupila je brojne aktere iz zemlje i međunarodne zajednice, uključujući profesore i studente sa Pravnog fakulteta, predstavnike Vlade Crne Gore, predstavnike nevladinog sektora, Institucije Zaštitnika, kao i međunarodne zajednice, uključujući i Pola Planasa, zvaničnika kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava iz Ženeve.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočavaju branioci ljudskih prava, Planas je ukazao na alarmantne nivoe represalija protiv aktivista za ljudska prava koja su dokumentovana u mnogim zemljama, uključujući tvrdnje o ubistvima, mučenju i zlostavljanju, pritvaranju, inkriminaciji i kampanjama. On je naglasio značaj promocije 20. godišnjice Deklaracije o braniocima ljudskih prava u vrijeme kada mnoge vlade i drugi nedržavni akteri nastavljaju da osporavaju domet i ispituju relevantnost Deklaracije.

„Branioci ljudskih prava postoje i rade u mnogim oblicima. Od onih koji pružaju utočište žrtvama nasilja, onih koji rade na terenu da spriječe kontaminaciju i odlaganje toksičnog otpada, koji protesuju za prava LGBT osoba, pomažu siromašnim zajednicama kao i protjeranima i raseljenima, i mnogi, mnogi drugi. To su obični ljudi koji svoj život posvećuju zaštiti i odbrani ljudskih prava“ – kazala je koordinatorka Sitema UN U Crnoj Gori Fiona Mekluni.

„Poštovanje ljudskih prava nije samo u interesu pojedinaca, već i u interesu država. Rijetko ćete naći zemlju koja je razvijena, a da nema razvijen sistem zaštite ljudskih prava“ – kazao je profesor Nebojša Vučinić, naglašavajući da je zaštita branilaca izazov i na domaćem i na međunorodnom planu.

Događaj je organizovan u saradnji Ministarstva vanjskih poslova, Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Pravnog fakultet Univerziteta Crne Gore a u okviru zajedničke inicijative Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji kojom se kroz niz događaja promoviše značaj poštovanja ljudskih prava i obilježava 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.