Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Barselona: Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspješnom funkcionisanju Unije za Mediteran

Barselona: Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspješnom funkcionisanju Unije za Mediteran
Datum objave: 09.10.2018 12:13 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković, učestvovao je na 3. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji je održan u Barseloni.

Forum na visokom nivou, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Kraljevine Španije Đozep Borel, a kojim su kopredsjedavali visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini i ministar vanjskih poslova i iseljeništva Hasemitske Kraljevine Jordan Ajman Safadi, organizovan je povodom obilježavanja jubileja - 10 godina od osnivanja organizacije.

Ujedno, to je bila i prilika da se analiziraju dosadašnji rezultati i ukaže na neophodnost intenziviranja saradnje na promociji inkluzivnog i održivog društveno-ekonomskog razvoja na prostoru Mediterana.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je ukazala na kompleksnost regiona te apostrofirala značaj kontinuiranog unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga uz fokusiranje na zajedničke interese u cilju kreiranja sigurnije i stabilnije budućnosti.

Ambasador Janković je naglasio spremnost Crne Gore, koja je već prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, da nastavi da doprinosi daljem radu Unije i pruži dodatan impuls snaženju stabilnosti i bezbjednosti na prostoru Mediterana.

Boravak u Barseloni bio je prilika i za posjetu sjedištu Unije za Mediteran i razgovor sa generalnim sekretarom Naser Kamelom o modalitetima buduće saradnje i aktivnijeg učešća Crne Gore u programima i projektima Unije. Sekretar Kamel je ukazao na značaj Crne Gore kao mediteranske države i pozdravio njen izuzetan napredak na vanjsko-političkom planu.

Na marginama Foruma održan je i panel u okviru Med4Jobs inicijative na kojem su govorili evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han i generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel. Istaknuta je obostrana posvećenost realizaciji zajedničkih aktivnosti s ciljem kreiranja boljeg ambijenta za povećanje stope zaposlenosti prvenstveno mladih i žena, što je od posebne važnosti za sveukupan prosperitet Euro-Mediteranskog regiona.