Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika

MVP

MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Na marginama održan niz sastanaka na visokom nivou

Njujork: Prvi dan učešća crnogorske delegacije na Generalnoj skupštini UN-a u znaku Mirovnog samita Nelson Mendela

Njujork: Prvi dan učešća crnogorske delegacije na Generalnoj skupštini UN-a u znaku Mirovnog samita Nelson Mendela
Datum objave: 25.09.2018 08:21 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, govorio je na prvom sastanku Globalne alijanse za iskorjenjivanje trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje.

"Crna Gora pruža nedvosmislenu podršku ovoj inicijativi", kazao je Darmanović, predstavljajući aktivnosti sprovedene na nacionalnom nivou u periodu od lansiranja Alijanse prije godinu dana. U tom smislu, istakao je da je zakonodavni okvir u ovoj oblasti usklađen sa standardima Evropske unije, te da će Crna Gora nastaviti da doprinosi podizanju svijesti o važnosti ispunjavanja ciljeva Globalne alijanse.

Pristupanjem ovoj inicijativi, više od 60 zemalja, obavezalo se da preduzme efikasne mjere koje, pored ograničavanja trgovine robom koja se koristi za smrtnu kaznu i mučenje te jačanja saradnje, podrazumijevaju i formiranje globalne mreže za razmjenu informacija i najboljih praksi kao i pružanje tehničke pomoći sprovođenju relevantnih zakonskih rješenja.

Šef crnogorske diplomatije prisustvovao je i otvaranju Mirovnog samita Nelson Mendela kao i sastanku o intenziviranju aktivnosti za okončanje prislilnog rada, modernog ropstva i trgovine ljudima, a crnogorska delegacija sastanku na visokom nivou o Globalnom kompaktu za izbjeglice "Model za veću solidarnost i saradnju".