Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Ministar Darmanović u Rimu: Potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Zajednice Sveti Eđidio

Ministar Darmanović u Rimu: Potpisan Sporazum između Vlade Crne Gore i Zajednice Sveti Eđidio
Datum objave: 13.09.2018 19:00 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je tokom boravka u Rimu imao odvojene susrete sa sekretarom za odnose Svete Stolice sa drugim državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom i velikim kancelarom i ministrom vanjskih poslova Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Frajher fon Buzelagerom.

Na sastanku sa monsinjorom Galagerom, ukazano je na značaj rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori i potvrđeno otvaranje Papske nuncijature u naskorijoj budućnosti. Najavljeno je imenovanje otpravnika poslova koji će predstavljati Svetu Stolicu u Crnoj Gori do imenovanja apostolskog nuncija, što predstavlja još jednu potvrdu bliskih i prijateljskih veza.

Ministar je upoznao sagovornika sa ostvarenim rezultatima Crne Gore u procesu pregovora sa EU, kao i sa pozicijom naše države kao članice NATO-a. Takođe, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim zbivanjima u regionu.
Tokom razgovora sa velikim kancelarom Buzelagerom istaknuto je da odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda karakterišu intenzivan i konstruktivan dijalog, pri čemu je iskazana spremnost za dalje snaženje odnosa.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim izazovima migracija, kao i konstruktivnoj ulozi Crne Gore u regionu.

MVP
Tokom posjete Rimu, ministar Darmanović je sa predsjednikom Zajednice Sveti Eđidio (ZSE) Markom Impaljacom potpisao Sporazum između Vlade Crne Gore i ZSE.

Tom prilikom, ministar Darmanović je ocijenio da Sporazum predstavlja značajan okvir za zajedničku humanitarnu saradnju i kulturni međureligijski dijalog.

Vlada Crne Gore će olakšati i podržati, u okviru svojih mogućnosti, humanitarni i međunarodni poziv ZSE, u cilju mira i solidarnosti - kazao je crnogorski šef diplomatije nakon potpisivanja Sporazuma.

Predsjednik ZSE Impaljaco je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma na pedesetu godišnjicu postojanja Zajednice Sveti Eđidio, ocjenivši da je postojeće prijateljstvo sa Crnom Gorom danas dodatno osnaženo. 

  
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA