Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina

>

Beč: Proširenje ostaje prioritet EU

Beč: Proširenje ostaje prioritet EU
Datum objave: 31.08.2018 14:51 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova - Gimnih koji je, u okviru austrijskog predsjedavanja EU, održan u Beču.

Ministar Darmanović je kazao da je veoma važno što je tema proširenja visoko među prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, istakavši da je proces integracije od izuzetnog značaja za dalje, uspješno sprvođenje reformi ali i garancija sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Istakao je, takođe, da je Crna Gora, nakon što je prošle godine ostvarila jedan od dva glavna vanjskopolitička cilja - članstvo u NATO-u, u potpunosti usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u okviru EU i šire, te na toj liniji istakli značaj jačanja efektivnog multilateralizma kao jednog od ključnih prioriteta Globalne strategije EU, kao i njegove uloge u prevazilaženju izazova i prijetnji sa kojima sa susrijeće savremeni svijet.

Tokom sastanka u Beču ponovljena je jasna evropska perspektiva zemalja regiona a razmijenjena su mišljenja o daljim aktivnostima u okviru austrijskog predsjedavanja, kako unutar Unije tako i u kontekstu snažnije podrške zemljama u pregovaračkom procesu.