Manja slova Veća slova RSS
MFA.GOV.ME mail
Diplomarius
Evidencija iseljenika
MARRI
CEI

MVPEI

PDV i Carina


MVPEI
>

Vašington: Ministar Darmanović učestvovao na prvoj Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda

Vašington: Ministar Darmanović učestvovao na prvoj Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda
Datum objave: 26.07.2018 20:37 | Autor: MVP

Ispis Štampaj stranicu


Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na prvoj Ministarskoj konferenciji za unapređenje vjerskih sloboda koja je organizovana u Vašingtonu na inicijativu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea, a koju je otvorio potpredsjednik SAD-a Majkl Pens.

Tokom izlaganja ministar Darmanović je naglasio da princip poštovanja slobode vjeroispovijesti predstavlja jedno od fundamentalnih vrijednosti demokratskih političkih zajednica.

„U vremenu kada se, u ime religije, ljudsko dostojanstvo narušava na različite načine u zemljama širom svijeta, neophodno je konstantno ukazivati na značaj poštovanja i zaštitu religijskih sloboda, kao osnovnih vrijednosti svakog savremenog društva, ocijenio je ministar Darmanović.

On je istakao da je, imajući u vidu da ideologizacija religije predstavlja jedan od ključnih uzroka razvoja nasilnog ekstremizma i terorizma, u cilju njihovog suzbijanja neophodna intenzivna saradnja svih zainteresovanih strana uključujući religijske zajednice.

Na Konferenciji je potvrđena i posvećenost Crne Gore međunarodnim obavezama u oblasti zaštite i promocije slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja.

„Podrška unapređenju slobode vjeroispovijesti je na liniji djelovanja Crne Gore na međunarodnom planu, posebno imajući u vidu dostignuti nivo razvoja normativnog poretka i pravnih garancija ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, te daljeg prioritetnog angažmana na njihovoj dosljednoj primjeni“, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Dodao je i da je, uz uvjerenje da se ova oblast može dodatno unaprijediti, u Crnoj Gori u toku rad na novom Zakonu o vjerskim pravima i slobodama koji će dodatno ojačati i zaštiti punu slobodu vjeroispovijesti u našoj državi. 

Konferencija je okupila ministre vanjskih poslova, druge visoke zvaničnike, predstavnike međunarodnih organizacija, religijske lidere i predstavnike civilnog društva iz preko 80 država.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA